Turnul Semicircular din Sebeş a fost restaurat

Scriam în urmă cu un an şi două luni despre fortificaţiile Sebeşului, că sunt cam dărăpănate dar pline de farmec. Aşa-numitul Turn Semicircular, sau Semirotund, numit şi Turnul Rotarilor, de la breasla care îl avea în grijă în Evul Mediu. Îmi atrăsese atenţia prin faptul că părea abandonat de autorităţi şi lăsat doar în grija unor găini care scurmau pământul în faţa lui. 

Turnul Semirotund, ianuarie 2010 

Turnul Semirotund, martie 2011 

Situaţia s-a schimbat radical de atunci. Şi în bine.

Prima care mi-a scris că turnul va fi restaurat a fost Cornelia, în martie anul trecut. Apoi, zilele trecute, am primit un mail de la Sorin Dreghici, un membru al Clubului Rotary din Sebeş, care m-a informat că Turnul Semirotund a fost renovat de rotarienii din localitate. Ataşate la mail mi-a trimis mai multe fotografii, interior şi exterior, cu noua înfăţişare a turnului. Diferenţa este uriaşă. Vă las să o constataţi singuri.

Turnul Semirotund în interior 

Potrivit lui Sorin Dreghici, restaurarea s-a terminat în noiembrie anul 2010, costurile au fost de 19.000 euro şi au fost suportate de către membrii clubului Rotary Sebeş. În momentul de faţă, Turnul Semicircular este pus la dispoziţia Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, pentru diferite manifestări culturale (lansări de carte, vernisaje de pictură etc). „Sperăm ca din vară sa fie deschis permanent pentru vizitatori, în el încercând să amenajăm un magazin de suveniruri precum şi o cafenea medievală”, a mai spus Dreghici.

Ca o coincidenţă strict lexicală, în Evul Mediu acelaşi turn se afla în grija rotarilor din oraş. Felicitări primilor, mulţumiri (postume) celor din urmă: datorită şi unora şi altora avem acum un monument frumos în Sebeş.

Mai multe despre restaurarea Turnului Semirotund, aici. Mai multe despre cetatea Sebeşului, aici