Dezbaterea pe proiectul de reformă a legii sănătăţii se concentrează mai mult pe scandalul Băsescu-Raed Arafat. Deja perdeaua de fum mediatică este destul de groasă şi nu se mai înţelege nimic. Ultima scenă a fost cearta telefonică dintre Băsescu şi Raed Arafat în direct la Realitatea TV. Cred că până la urmă Raed Arafat îşi va da demisia din postul de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Scandalul l-a început Băsescu când a declarat anul trecut că cel mai mare duşman al reformării legii sănătăţii este Raed Arafat (fondatorul SMURD şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii). Raed Arafat a ieşit la atac după Revelion pe Hotnews. Ce a spus Raed Arafat: proiectul de lege privatizează serviciile medicale de urgenţă, firmele private vor concura pe baza unor licitaţii pe aceiaşi sumă de bani care acoperă acum serviciile SMURD şi serviciile de Ambulanţă. Hooopaaaa!
Deci există o sumă de bani la bugetul Ministerului Sănătăţii colectată din asigurările de sănătate. O parte din această sumă se împarte pentru serviciile de urgenţă între SMURD şi serviciul de Ambulanţă. Raed Arafat aduce mai multe argumente pentru a demonstra că nu e bine ca această sumă să se împartă şi cu alte firme (vor fi mai puţini bani, va scădea calitatea serviciilor, nu va mai exista o viziune pe termen lung din cauza licitaţiilor periodice, va fi afectat un domeniu strategic etc.) Argumentele lui Raed Arafat stau în picioare. Însă…
Însă ar fi bine să vedem şi ce este cu adevărat SMURD, cu numele întreg Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Istoricul oficial al SMURD spune că s-a înfiinţat ca un serviciu voluntar în parteneriat cu pompierii din Târgu Mureş. Serviciul a evoluat până la un parteneriat naţional între SMURD şi pompieri (denumiţi acum ISU, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă). Însă nu este clar nicăieri care este forma de organizare juridică a SMURD. Ce este? Este o asociaţie, o firmă, o fundaţie?
Ştim că există Fundaţia pentru SMURD, care are un Consiliu Director alcătuit din:
- Dl. Dr. Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director
- Dl. General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director,Inspector General, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
- Dl. Adrian DITA, Director Corporate Affairs, IRS Management Group
- Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România
- Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic
- Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune
- Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates
- Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National”
Un Consiliu Director de forţă, mai ales de forţă mediatică. Pe pagina Fundaţiei pentru SMURD există şi un raport de activitate pentru anii 2010-2011. Sincer, nu am reuşit să înţeleg nimic din acest raport. Pentru anul 2010 spune că Fundaţia pentru SMURD a avut venituri de 8,26 milioane lei, cheltuieli de 2,91 milioane lei şi un excedent de 5,71 milioane lei. Nu puteau să spună profit pentru că este vorba de o fundaţie non-profit la urma urmei. La fel, pentru 2011 până în luna iunie: 5,55 milioane lei venituri, 2,42 milioane lei cheltuieli şi 3,12 milioane lei excedent. Nu am mai stat să adun cifrele de la fiecare proiect să văd dacă coincid totalurile cheltuielilor, însă mi-a sărit în ochi altceva.
(greşeala mea, este vorba de 27.141.15 lei noi, m-a derutat punctul în loc de virgulă, însă restul întrebărilor rămân în picioare din punctul meu de vedere, mai ales chestiunea excedenturilor)
În plus este altceva ce nu pricep. Oamenii care lucrează pentru SMURD sunt angajaţi unde? Într-adevăr, există o secţiune de voluntariat a SMURD, dar îmi vine greu să cred că toţi cei care lucrează pentru SMURD sunt voluntari. Din ce fonduri sunt plătiţi aceşti oameni?
Când trag linie rămân cu impresia că SMURD funcţionează ca o firmă privată sub acoperirea unei fundaţii non-profit. Şi deşi Raed Arafat respinge acuzaţia că se teme de competiţia cu alte firme private mie unuia mi se pare că tocmai asta este problema.
UPDATE 1: Raed Arafat şi-a anunţat demisia din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Eu am intrat destul de târziu în ofensiva anti-SMURD… Fac pariu că nu vom afla care este de fapt forma juridică reală de organizare a SMURD. Să vedem ce o să spună Raed Arafat la conferinţa de presă anunţată.
UPDATE 2:Raed Arafat nu a spus nimic nou în conferinţa de presă, a continuat pe tema că noua lege va duce la dispariţia SMURD şi privatizarea sistemului de urgenţe va duce la o scădere a calităţii serviciilor.
Pe de altă parte m-am lămurit (parţial) ce este SMURD. Conform ZF:
SMURD este un serviciu fără personalitate juridică care funcţionează cu maşinile aflate în proprietatea Pompierilor, dar cu personalul medical şi medicamentele furnizate de Ministerul Sănătăţii. Totodată, SMURD poate funcţiona şi cu personalul specializat de la Pompieri.
Sincer să fiu chestia asta mai mult mă zăpăceşte. SMURD nu are personalitate juridică, dar exploatează maşinile pompierilor. Cei care lucrează la SMURD lucrează şi la pompieri (ISU) şi la Ministerul Sănătăţii. Chiar nu mai înţeleg nimic. Colecţia de legi şi ordonanţe de pe pagina SMURD este şi mai aiuritoare pentru mine. Tot nu îmi este clar dacă cei care lucrează pentru SMURD primesc bani şi de aici şi de la instituţia lor de bază.