Teama de credit şi vremurile incerte încep să modifice raportul dintre cumpărarea şi închirierea de locuinţe

Cine zice că o criză acolo nu are şi părţile ei bune? În imobiliare, dincolo de falimente şi sărăcie, mania achiziţiei de locuinţe a început să piardă teren. Un studiu al imobiliare.ro relevă faptul că ponderea celor interesaţi să cumpere a scăzut de la 67,16% în 2010 la 60,43% anul acesta. De asemenea, căutările pentru locuinţe de închiriat au crescut la 39,57% faţă de  32,84% în anul precedent.

Ce apartamente sunt preferate în Bucureşti

Oferta, însă, a rămas blocată în trecut. 67,48% dintre oferte sunt pentru vânzare, în vreme ce restul de 32,52% vizează închirierea. Prin urmare, deşi motivul lipsei banilor sau a diminuării resurselor financiare stă în picioare, şi teama de a se împrumuta pentru jumătate de viaţă în condiţii oribile şi incerte de piaţă are rolul ei, astfel că numărul celor care preferă chiria începe să crească în ciuda faptului că mentalitatea intrării în rândul lumii nu s-a estompat. Dar supărarea mamei, bunicii, nevestei sau prietenei a devenit mai puţin importantă decât frica de îndatorare.

Cea mai mare parte a celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe – 68% – au căutat apartamente, în vreme ce alţi 23% s-au îndreptat către case şi vile. Faţă de anul trecut, poate fi observată o creştere vizibilă a interesului pentru segmentul de case-vile. Astfel, în 2010, spre acest tip de imobile se orientau doar 17% dintre cei care doreau să achiziţioneze o locuinţă, în vreme ce apartamentele atrăgeau atenţia a 76% dintre aceşti utilizatori.

O comparaţie cu oferta existentă la finele lunii noiembrie a anului trecut indică o uşoară discrepanţă între aşteptările şi nevoile potenţialilor clienţi şi ceea ce le oferă, de fapt, piaţa. Astfel, deşi 23% dintre utilizatorii de internet care au căutat activ o proprietate în vederea achiziţiei erau interesaţi de case-vile, acest tip de imobile reprezentau doar 15% din totalul ofertelor. Pe de altă parte, cele mai multe anunţuri (73%) aveau ca obiect apartamente.

Apartamentul vechi cu două camere

E stăpânul pieţei. Faţă de anul trecut, 2011 a marcat o creştere vizibilă a interesului pentru apartamentele de mai mici dimensiuni, în contrapunct cu scăderea atractivităţii unităţilor locative mai spaţioase. Astfel, în la finalul lui 2011, 19% dintre potenţialii clienţi de apartamente căutau o garsonieră, faţă de doar 14% în aceeaşi perioadă a anului precedent. În mod similar, anul acesta, numărul vizitatorilor care analizau ofertele de apartamente cu două camere a crescut la 41%, de la 38%.

În decursul a doar 12 luni, căutările pe segmentul locuinţelor cu trei camere a scăzut substanţial, de la 35% la doar 25%. Pe de altă parte, variaţia înregistrată pe categoria apartamentelor cu patru camere a fost mult mai redusă, de doar două puncte procentuale.

O comparaţie a structurii cererii cu oferta existentă relevă, iarăşi, o inadecvare a pieţei la nevoile actuale ale populaţiei. Astfel, la finele lunii noiembrie a anului trecut cea mai mare parte (38%) dintre ofertele listate pe www.imobiliare.ro erau apartamente cu trei camere, cu toate că acestea se situau abia pe locul trei la capitolul căutări.

Mai puţin numeroase erau anunţurile pentru locuinţele cu două camere, cu o pondere de 34% din total. Pe locul al treilea din punctul de vedere al numărului de oferte se situau locuinţele cu patru camere, cu o pondere de aproximativ 14% din total, în ciuda faptului că acest tip de locuinţe este, în general, destul de neatractiv pentru clienţi din cauza costurilor locative ridicate.

Avem, prin urmare, mutaţii în comportamentul publicului, care probabil (dacă au ochii deschişi) vor provoca modificări de strategii ale dezvoltatorilor. Şi cum pe piaţă sunt şi câte unii cu experienţă şi minte, nu doar nişte gargaragii, poate 2012 va însemna apariţia pe piaţă şi a blocurilor noi destinate închirierii. De ce? Pentru că deşi au randamente mai mici, sunt mult mai sigure şi ar putea atrage în timp şi marii investitori instituţionali a căror aversiune la risc e şi mai mare acum.

sursa-http://www.businesscover.ro/21-12-2011-teama-de-credit-si-vremurile-incerte-incep-sa-modifice-raportul-dintre-cumpararea-si-inchirierea-de-locuinte/