Cand o femeie lasa doua perechi de pantofi sub scaun, te insala!

Cand o femeie lasa doua perechi de pantofi sub scaun, te insala!

Tema geloziei este dezbatuta din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre, este traita si povestita in toate formele ei in viata reala, cat si in cea a personajelor din diverse carti. De la Iliada a lui Homer, pana in prezent in ziare, la televiziune si in viata de cuplu a majoritatii este mereu un subiect de actualitate!

Cea mai simpla definitie a geloziei este “sentimentul chinuitor provocat de incertitudinea sau banuiala ca persoana iubita este infidela”. Trebuie stiut ca gelozia este un sentiment profund si, de cele mai multe ori, greu de tratat. Gelozia este de fapt un sinonim pentru frica de a fi abandonat.

“Gelozia nu ascunde numai un sentiment, ci si un întreg comportament, o strategie intreaga si se manifesta printr-o teama cu atat mai mare cu cat individul gelos este mai putin apt sa-si gaseasca el insusi protectia necesara.”, este de parere psihologul Adina Demian.

Gelozia este pana la urma un amestec bizar de dragoste, teama, manie, seductie, suferinta, boala, agresivitate si autoritate. Acest sentiment de cele mai multe ori dezbina cuplurile, iar datorita unei gandiri negative duce la o viata lipsita de armonie si de intelegere.

In mintea gelosului se produce o autoevaluare, cu rezultat negativ, a propriei persoane. Aceasta autoevaluare are la baza ipoteze false si irationale. Daca iubita ta nu te mai baga in seama cu aceeasi intensitate, nu inseamna ca nu te mai place. Daca iubitul tau ramane peste program la serviciu nu inseamna ca te insala. Daca iubita ta glumeste mai mult cu colegul tau de munca nu inseamna ca tu nu mai esti la fel de bun. Si mai ales… daca iubita ta nu se hotaraste cu ce pereche de pantofi sa se incalte, nu inseamna ca este infidela precum in filmul “Unfaithful” cu Richard Gere si Diane Lane.

Ce e de facut?

Date fiind exemplele de mai sus este clar ca in mintea gelosului prind contur imagini si ganduri coplesitoare, devastatoare, apocaliptice. Sentimentul, greu de suportat, poate lua forme infricosatoare. Prima sugestie, din partea psihologilor, este sa fiti constienti, in momentul in care incepeti sa simtiti gelozia, de sentimentul care sta la baza si sa-l rationalizati… in fond nimic nu este atat de grav pe cat pare.

Epictet spunea: “oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se intampla, ci de cum interpreteaza ei ceea ce li se intampla!”