Salut din Cluj. Am ajuns aici ieri, astăzi mă întorc la București și de acolo voi pleca la Timișoara. Mâine mă întorc din Timișoara și plec spre Salonic, Grecia. Ieri, în avion, mi-am dat seama că nu numai ca am peste 75 de zboruri pe an însă am și fost părtaș la niște experiențe „plăcute” pe durata cazării mele în hoteluri din România (am fost în 11 orașe) și alte 6 țări europene.
Mai jos veți găsi cele mai interesante 6 …
1. Probabil cel mai bun lift din lume
Aveți țintă bună? Nu? Aveți nevoie să exersați? Atunci veniți la Cluj. Un hotel extraordinar de aici oferă clienților ceva unic: te urci în lift și trebuie să apeși pe buton încontinuu pentru a ajunge la etajul dorit. Dacă te oprești, ești blocat între etaje. Așa că veniți și încercați să opriți liftul când trebuie pentru ca ușa să se deschidă. O experiență interesantă!
2. Cel mai politicos angajat
Munchen, Germania. Vă plac patrioții? Ei bine … eu l-am găsit pe cel mai bun. Încercam să comand micul dejun însă doamna îmi vorbea în germană. La un moment dat cunoșteam această limbă dar nu am mai exersat de mult …
– „Mă scuzați, puteți vorbi, vă rog, în engleză?” am îndrăznit să întreb dar ea a continuat în germană.
– „Scuze, dar nu vedeți că sunt străin? De ce continuați să vorbiți în germană?”, am insistat.
– „Domnule, asta este limba mea. Sunt mândră de ea și, de aceea, voi continua să vorbesc așa cu dumneavoastră.”
– „Chiar dacă eu nu înțeleg ce spuneți?”
– „Puteți să mă rugați, într-un mod politicos, să vorbesc în limba dumneavoastră.”
(Să înțeleg că faptul că sunt grec a fost un dezavantaj?)
3. Podeaua care nu este plată
Înapoi în România, pentru o surpriză plăcută. Nu v-ați plictisit de … podelele plate? Nu ar fi mai bine să ne bucurăm de multiple unghiuri și nivele? Să încercăm să nu ne accidentăm? Am găsit acest aspect într-un hotel a cărui camere sunt bune pentru un moto cross. Nu uitați să vă luați si bicicleta cu voi.
4. Labirintul
Câteodată mergeți la un hotel și totul este atât de plictisitor … comun … dar dacă vă place aventura, am soluția pentru voi. Am fost la un hotel, construit pe colțul format de două străzi. „Teren pătrat, clădire simplă, construcție ușoară” (consultantul imobiliar din mine insistă). Dar aparențele pot fi înșelătoare. Recepția nu este unde ar trebui să fie. Liftul este ascuns și ca să ajungi la bufet îți trebuie o hartă. Vreți să ajungeți în cameră? Am fost cazat la etajul 2 și abia am gasit camera. Un adevărat labirint, plin de coridoare și adrenalină vă așteaptă aici.
5. Abordarea magică și ludică a arhitectului: Găsește scara!
Asta nu este în România. Un prieten mi-a recomandat un „hotel fantastic”, care părea foarte luxos pe pagina sa de internet. Recepția este dar restul … nu mă voi concentra pe facilitățile mediocre și camerele imense și reci. Arhitectul a fost foarte inspirat și a decis să nu instaleze un lift și cred că nu a considerat că o scară este ceva esențial pentru hotel . De aceea a creat o scară îngustă. Când ajungeți la primul etaj, nu vă așteptați să dați colțul și să urcați în continuare. Unde este distracția în asta? Trebuie să găsiți scările, ascunse după niște pereți. Dacă nu le găsiți, puteți dormi pe o canapea de lux de pe coridor.
5 + 1. “Afară sunt doar -3 grade. Aici avem zile mult mai friguroase deci nu este nevoie să dăm drumul la căldură atât de devreme”
Am fost la Iași și recunosc că nu am ales cel mai scump hotel din oraș. Deci a trebuit să fiu pedepsit…
Am fost ocupat în prima parte a zilei și nu am observat cât de frig era în cameră. Recepția a răspuns, în final, la apelul meu, după 3 încercări.
Primul răspuns: “Afară sunt doar -3 grade. Aici avem zile mult mai friguroase deci nu este nevoie să dăm drumul la căldură atât de devreme. De obicei dăm drumul la căldură după 18:00.”
Al doilea răspuns: „Voi trimite pe cineva să verifice”. Au venit 2 persoane. S-au uitat la calorifer și au dat diagnosticul: „Totul este în ordine”. „Dar este foarte frig.”. „Da, este adevărat dar când se va da drumul la căldură, se va încălzi”.
Într-adevăr, după 18:00 s-a încălzit. Dar dacă vă duceți în timpul zilei, nu uitați haina și puloverele.
PS. Am fost și la multe hoteluri frumoase în acest an. Am fost impresionat de câteva pe care le-am descoperit în România, în 2011. Și în 80% din cazuri am fost tratat cu respect și profesionalism.