Piata Teatrului.Casa Vanic

Pe locul blocului caruia lumea ii spune “Romarta”, dupa numele magazinului care a fost multi ani la parter, a fost o veche casa cu etaj mentionata inainte de 1850.

Casa era situata pe coltul Caii Victorii cu fosta Str Regala (azi Str Campineanu), vizavi de Fialkowsky, “ a l’angle de la Place du Theatre”- (Ulysse de Marsillac 1871).

Pe planul din 1871 al maiorului Papazoglu vedem aceasta casa sub numele de Hotel Lazar, Casa Torok-Fialkowski si Teatrul cel Mare (XXX)  strajuind Podul Mogosoaiei (puncte albe) si Piata Teatrului.

Primul proprietar pe nume Peretz vinde cladirea lui Iorgu (?) Perdicari.

Urmatorul proprietar al casei va fi Anton Vanic, politician si membru in Consiliul Municipal, care o va inchiria.

O fotografie din 1869 facuta de la etajul Pasajului Roman ne arata, in stanga, casa cu fatada bogat ornamentata :

Aceeasi casa, fotografiata din acelasi unghi, dupa 50 de ani – deja se vede silueta Hotelului Continental :

Printre primii chiriasi ai casei (1870) este Libraria E.Graeve. Apoi, la etaj a functionat Hotelul Lazar, iar la parter un birt.

In 1871 (sau 1873???) in Hotelul Lazar are loc primul Congres al Presei romanesti. A fost de fapt un congres al presei liberale radicale, avand ca platforma rasturnarea guvernarii conservatoare, opozitia fata de principele Carol si de apropierea tarii de Imperiul German, independenta nationala, crearea unui sistem bancar national.

Peste putin timp, in locul Hotelului Lazar gasim Hotelul Englitera.

In anii 1880-81, la etajul Casei Vanic se muta Clubul Partidului Conservator si redactia ziarului conservator “Timpul” condus de Grigore Paucescu, unde au lucrat Eminescu, Caragiale si Slavici (inainte redactia ziarului fusese in Palatul “Dacia-Romania” ~ CVC colt cu Lipscani). Aici, la Clubul Conservator unde aveau loc sedintele partidului, s-au luat decizii de cea mai mare importanta pt viitoarea dezvoltare socio-economica a Romaniei independente.

Inainte de 1900 la parter se infiinteaza pravalia lui Dragomir Niculescu, bacanie de lux cu preturi pe masura, care va deveni vestita pt delicatesele ei.

Dragomir Niculescu fusese ucenic al faimosului bacan Coltescu, care avea pravalie vizavi de Casa Golescu (Palatul Domnesc, apoi Regal) in casa Cretzeanu. [Pravalia lui Coltescu era atat de apreciata si cunoscuta pt bunatatile pe care le oferea, incat, odata la Palat s-a primit o scrisoare adresata astfel : “M.S. Regelui, la Palatul Regal, in fata bacaniei lui Coltescu”  !!! ].

Printre atatea delicatese, la Niculescu se puteau servi pe loc “vestitele pateuri cu ciuperci si berea Lowenbrau”.

Doctorul Constantin Balaceanu-Stolnici isi aminteste : “ … In jur de ora pranzului, multi – mai ales domni – se inghesuiau la bacania-bodega lui Dragomir Niculescu , la incrucisarea Caii Victoria cu Str Regala, peste drum de Hotelul Continental … Aici gaseai toate bunatatile culinare, de la icre negre si languste la stridii, pateu de ficat de gasca, cega, morun etc. si toate bauturile , inclusiv vinurile frantuzesti si sampaniile cele mai prestigioase. Puteai sa le cumperi sau sa-ti oferi o gustare ca la Maxim’s  [faimos restaurant parizian]  … De altfel, multe din delicatesele de la Dragomir Niculescu erau aduse direct de la Paris cu Orient-Expresul.”

In 1915 Anton Vanic moare, iar mostenitorii vand casa Bancii Sindicatului Agricol Ilfov :

Dragomir Niculescu ramane chirias al noilor proprietari.

In anii 1935-1936 Casa Vanic impreuna cu toate cladirile vechi alaturate ei, pana la Piata Palatului, sunt demolate.

In zilele daramarii Casei Vanic, ziaristul Constantin Ioannescu scrie :

“… a fost o casa … in care s-au hotarat acte mari in viata partidului conservator, unde s-au petrecut fapte istorice, unde a gandit o lume de valori politice ale tarii. De casa aceasta e legata atata risipa de infaptuire, cata ar ajunge sa umple volume multe de istorie politica …Veneau toti fruntasii partidului la Casa Vanic  [Clubul Conservator]  care avea intrarea principala prin Calea Victoriei, cu o scara necajita, intunecoasa. Am vazut acolo pe Lascar Catargiu, pe Gheorghe Cantacuzino “Nababul”, pe Take Ionescu, pe Nicu Filipescu, pe generalul Manu …”

Pe locul vechii Case Vanic si al Restaurantului Epurescu ce se afla in spate, pe Regala, s-a construit un bloc, la parterul careia Dragomir Niculescu isi redeschide bacania intr-un spatiu extins :

Nu numai pe Calea Victoriei au avut loc prefaceri in anii ’30 ; pe Strada Regala se construise Hotelul Stanescu  [numit apoi Hotel Negoiu], iar pe locul vechiului Hotel Union de la 1860, se ridicase altul modern – ambele au fost construite inainte de Blocul Niculescu ; in fundal vedem Blocul Carlton care domina Bulevardul :

Octombrie-noiembrie 1940 – Filtru organizat de Politia Legionara pe Calea Victoriei, in fata la Dragomir Niculescu :

OBSERVATIE.

Comparand doua fotografii, cea de la 1869 cu una din 1919, sesizam ca in decursul celor 50 de ani fatada casei fusese deja “modernizata” (simplificata) :

Redactat de Razvan Marius