Langa Gradina Episcopiei, acum un veac

 

Privind aceste imagini de la 1900, pare greu de crezut ca suntem pe Calea Victoriei. Niciuna din cladiri nu mai exista. Imobilul cu un singur etaj din dreapta (foto A si B) era casa lui Niculae Neculescu,  bogat proprietar din Ramnicu Sarat, care stapanea si alte locuri si case in Bucuresti.

 

In acei ani, aici functiona un mic hotel, iar pana la 1850 pe locul casei fusese alta constructie – Hanul lui Ivanciu Gherasi.

 

Ei bine, intre 1912-1914 pe locul acestei case Neculescu, langa Gradina Episcopiei, se va construi hotelul Athenee Palace, dupa proiectul lui Theophile Bradeau. In fotografia (B) casa isi traieste ultimele momente.

Vis-a-vis de casa Niculae Neculescu se vede Hotelul Splendid ridicat la 1898 pe locul Hotelului Orient. Pana pe la 1850 aici se gasea Hanul Pitesteanului si fiindca hanurile devenisera desuete este transformat si devine Hotel Orient. La parterul hotelului, italianul Francesco Bruzzesi – fost luptator in armata lui Garibaldi, care va fi pentru cativa ani consulul Regatului Italiei la Bucuresti – deschide o cafenea care devine bine cunoscuta in epoca. In 1862 Bruzzesi a asigurat masa pentru domnitorul Cuza aflat la Palatul Cotroceni. Dupa Razboiul de Independenta 1877-78 localul este preluat de dalmatianul Andrei Tripcovici. La Restaurantul Tripcovici isi duce Caragiale personajele schitei “Mici economii …” publicata in 1900:

“… ajungem la Episcopie, taiem drumul si intram la Tripcovici.

–  Doua vermuturi franceze! comanda Iancu.”,    dar si Constantin Bacalbasa pomeneste localul in “Bucurestii de altadata”.

Inaintand spre Piata Palatului Regal vedem Hotelul High-Life alipit de Hotelul Splendid, apoi Hotelul Imperial (foto B si C). Vis-a-vis de hoteluri este Gradina Episcopiei cu Ateneul Roman si Palatul Jockey Club acoperind Fundatia Carol I.

 

Hotelurile High-Life si Imperial fusesera construite in 1860-1870. Hotelul High-Life, cu arhitectura mai moderna, geometrica, are la baza mai vechiul Hotel Manu provenit din modificarea casei Filipescu. Hotelul Imperial fusese ridicat pe locul caselor lui Costache Cantacuzino si la parterul sau a functionat in anii 1880 Cafeneaua Kubler, frecventata de Eminescu, Vlahuta si Macedonski. Dupa 1900, cafeneaua s-a numit Cafe Imperial.

 

Palatul Regal era despartit de Hotelul Imperial printr-o straduta : Strada Imperiala (foto D).

Doar cativa ani Athenee Palace a dominat singur Piata Episcopiei.

Transformarea zonei.  La inceputul anilor ‘20 partea nordica a Hotelului Splendid este modificata si supraetajata (foto F si G), ansamblul devenind cel mai mare hotel al Bucurestilor, cu 250 de camere modern dotate (Ghidul Bucurestilor arata ca in 1935 inca mai pastra aceasta suprematie). Abia peste cativa ani, cu cele 300 de camere ale sale, Hotelul Ambasador il va depasi.

 

 

Cele doua panorame aeriene compara aspectul din 1927 al zonei, cu cel din 2009.

 

 

Hotelul Splendid se gasea pe actualul traseu al Str Stirbei Voda in locul unde intalneste Calea Victoriei, iar Hotelurile High-Life si Imperial pe locul actualei aripi nordice a Palatului Regal. 1 – Athenee Palace, 2 – Hotel Splendid, 3 – Hotel High Life, 4 – Hotel Imperial, 5 – Palatul Regal, 6 – Banca Danubiana, 7 – Fundatia Carol, 8 – Palatul Jockey Club.

In anii ‘30, la nord de Hotelul Splendid au loc demolari si dezvoltatorul Ion Stanescu construieste Hotelul Splendid Parc (acelasi dezvoltator construise cativa ani mai devreme Hotelul Stanescu, cunoscut azi ca Hotel Negoiu) – (foto I si J).

Apoi la nord de Hotelul Splendid Parc se va ridica Blocul Societatii Miniere “Mica”, arhitect Duiliu Marcu, la parterul caruia era selecta Cofetarie Nestor, denumita dupa razboi Cofetaria Republicii (!). Acest bloc va avea o existenta destul de scurta pentru ca la seimul din martie 1977 a suferit pagube majore si a trebuit demolat ; pe locul sau s-a construit Hotelul Bucuresti, azi modernizat si devenit Hotel Radisson SAS.

Tot in anii ‘30, Athenee Palace a fost modernizat de acelasi Duiliu Marcu, Hotelurile High-Life si imperial au fost demolate pentru extinderea Palatului Regal, Palatul jockey Club si Banca Danubiana au fost si ele daramate pentru largirea Pietei Palatului.

Bombardamentele din 1944 care vizau in special Palatul Telefoanelor si Palatul Regal au lovit si hotelurile din apropiere , cel mai afectat fiind Hotelul Splendid, cel construit in anii ‘20, care va fi demolat. Strada Stirbei Voda va fi reconfigurata si va ajunge astfel pana la Athenee Palace (foto K).

. . . . Acum cateva luni am fost in trecere prin orasul Hamburg si am facut cateva fotografii. Foarte mirat am fost vazand cum Hotelul Graf  Moltke seamana uimitor cu ceva care vreme de sase decenii facuse parte din peisajul Caii Victorii : Hotelul High-Life !!! (foto L si M).

Ma gandesc ca ambele hoteluri au fost construite in aceeasi perioada, la sfarsitul veacului XIX : unul a avut noroc si a rezistat capriciilor, celalalt, din Bucuresti – nu !

Redactat de Razvan Marius.