Economia mondială are 10-20 „familii de afaceri importante”. Reprezentantul uneia dintr ele a fost în România în prima jumătate a anului 2011, căutând un proiect specific într-un oraș secundar din această țară. Datorită activității mele la nivel local, m-am întâlnit cu el (un prieten comun a stabilit întâlnirea) și am avut o discuție destul de lungă. La acel moment ne-a spus: „Grecia este doar o scuză. Adevăratele probleme încep cu Italia, apoi cu Spania ș, în final, cu Franța. Atunci când vor apărea, Germania și Europa vor trebui să decidă dacă vor să le rezolve sau nu”.
Proiectul domnului nu a fost implementat deoarece un „detaliu important” s-a schimbat pe parcurs. Însă îmi amintesc și acum abordarea sa. Și, din păcate, în fiecare zi văd cuvintele sale devenind realitate.
Italia intră pe scenă
În mai 2010, Grecia a cerut ajutorul Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional când spread-ul său a depășit 400 puncte de bază.
Astăzi spread-ul Italiei, la rata obligațiunilor germane, depășește 450 puncte de bază. Asta înseamnă că dacă Germania împrumută bani cu 2%, Italia ar trebui să plătească 6,50%
Grecia are o datorie totală de 360 miliarde Euro. După acordul de pe 26 octombrie, va fi redusă cu 50%, ajungând la … 290 miliarde. (Nu știați? Puteți citi explicația aici ).
Italia are o datorie de 1.900 miliarde Euro. Suma totală disponibilă a EFSF a fost estimată la 1.000 miliarde Euro. Odată ce petrecerea … grecească se va încheia, fiți siguri că problema Italiei va începe. (Spread-ul Spaniei este „doar” la 378 puncte de bază).
Petrecerea grecească nu ne-a permis să ne dăm seama că problema Europei nu este Grecia. Italia și Spania sunt gata să intre pe scenă dar, în cazul lor, vom vorbi despre alte sume de bani.
Ce înseamnă asta pentru România? Un 2012 dificil
Italia și Spania sunt două țări cu o datorie cumulată ce depășește 3.000 miliarde Eurp. Dacă situația se va agrava, va fi imposibil pentru restul țărilor din Zona Euro să le ajute. De aceea lucrurile se vor înrăutăți și pentru țări ca România. De ce?
Va exista mai multă presiune pe bănci/vor fi blocate
Italia și Spania având probleme, majoritatea băncilor vor fi afectate. Bancherii au 2 opțiuni pentru a-și rezolva problemele: fie cresc capitalul, fie își micșorează expunerea. Dacă aleg a doua opțiune, vor începe, probabil, cu țările în care s-au extins. Și România este prima pe listă…
Statul Român va trebui să împrumute cât mai puțin (într-un an electoral)
Cu piețele în criză din cauza problemei italiene, va fi foarte dificil pentru majoritatea țărilor să împrumute bani. Va fi și foarte scump. De aceea Statul Român ar trebui să împrumute cât mai puțin. „Și cum își vor finanța politicienii campania din-naintea alegerilor?” m-ați putea întreba. Ei bine, ar trebui să nu cheltuie din sumele împrumutate în acest an. Dacă vă uitați la cazul Greciei, veți înțelege de ce …
Importurile de produse românești vor scădea
Odată cu extinderea crizei, este clar că multe țări vestice mari se vor înfrunta cu probleme majore și măsuri de austeritate ce vor fi implementate. Asta înseamnă un consum mai mic și mai puține importuri. Astfel că România se va confrunta cu un blocaj al exporturilor.
Toate acestea ne fac să înțelegem că 2012 va fi un an dificil. Cancelarul Merkel ne-a avertizat că acest întreg deceniu va fi așa. Și această situația nu are legătură cu Grecia. Sper că acum înțelegeți …
Care este opinia voastră?