Vă amintiţi vremurile simple în care se protesta numai împotriva politicienilor, precum făceau „golanii” din Piaţa Universităţii? Ei bine, nu că au trecut, dar tendinţa s-a diversificat şi s-a creat o nouă specie de protestatar. Cel care luptă împotriva pieţelor de capital, care găzduiesc eminenţele cenuşii ale crizei. Aşa că, după ce Wall Street a fost sub asediu, „revoluţia” se extinde în faţa Bursei londoneze, cea mai puternică din Europa.
Potrivit Bloomberg, circa 4.000 de oameni au confirmat faptul că vor participa vineri la o demonstraţie în faţa Bursei din Londra. Protestatarii se vor masa în Paternoster Square, în apropierea birourilor londoneze ale Bank of America şi Goldman Sachs.
Scandalul din NewYork a început luna trecută când cele câteva mii de oameni care „au făcut marcaj” la Wall Street au protestat împotriva inegalităţii şi au cerut majorarea taxelor celor bogaţi.
Protestele londoneze vin în contextul în care oficialii UE se străduiesc să capitalizeze sistemul bancar european, găurit de excesele de finanţare şi de politicile expansioniste ale băncilor, dar şi de cheltuielile guvernamentale nesăbuite din ultimii ani. Băncile europene au nevoie de o capitalizare în valoare de 3.000 de miliarde de euro, iar cel puţin patru state UE sunt presate agresiv de o datorie publică ce în unele cazuri depăşeşte cu mult PIB-ul (Italia, Grecia), Grecia fiind în pragul falimentului, chiar dacă va primi în noiembrie o nouă tranşă de 8 miliarde de euro din finanţarea de 110 miliarde de euro.