Investiţia în reabilitarea termică a unui apartament cu două camere poate ajunge la 3.000-5.000 de lei (dacă se face lucrarea în regie proprie) şi 1.000-1.500 de lei dacă blocul e în programul de reabilitare care mai pâlpâie pe ici pe colo. La vânzare, potrivit imobiliare.ro, pentru apartamentele vechi situate în blocuri reabilitate termic se cere un preţ cu până la 20% mai mare.
Tendinţa se manifestă în special în Capitală, unde apar cele mai mari diferenţe între pretenţiile proprietarilor celor două categorii de apartamente vechi. Conform studiului imobiliare.ro efectuat pe un eşantion de 759 de anunţuri imobiliare diferenţa de preţ între apartamentele vechi cu două camere reabilitate termic şi cele nereabilitate este este de 10,4%, adică de la 1.140 euro/mp, la 1.259 euro/mp. Bineînţeles, preţ de listă, cât se obţine în cazul vânzării e altceva.
Diferenţa e şi mai mare în cazul apartamentelor cu trei camere şi depăşeşte 20%. Proprietarii cer 1.307 euro/mp pentru apartamentele izolate şi 1.082 euro/mp pentru cele neizolate. În această situaţie e mai avantajoasă achiziţia unui apartament nereabilitat, diferenţa de cost pentru reabilitarea ulterioară fiind mult mai mică decât diferenţa de preţ dintre cele două tipuri de apartamente.
Un apartament cu trei camere de 67 mp izolat ar costa la preţurile cerute de proprietari, cam 87.000 de euro, în vreme ce neizolat doar 73.000 de euro, iar izolarea, chiar pe cont propriu nu va depăşi în medie 1.500 de euro, mult sub diferenţa preţurilor de listă.
De altfel, proprietarii de apartamente vechi reabilitate tind să uite vechimea de zeci de ani a blocurilor şi au dus pretenţiile până aproape de cele ale dezvoltatorilor, care cer 1.380 euro/mp util pentru apartamentele cu trei camere noi.
Diferenţe mai mici în celelalate oraşe
La Cluj-Napoca, de pildă, atât în cazul garsonierelor, cât şi în cel al apartamentelor cu două sau trei camere, diferenţele de preţ între apartamentele vechi reabilitate şi cele nereabilitate sunt de 5-6%, mulat mai rezonabil faţă de Bucureştise situează în jurul valorii de 5-6%. Astfel, dacă preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu două camere nereabilitat, cu o suprafaţă utilă de 50 mp, este de aproximativ 49.000 de euro, proprietarii unor apartamente reabilitate termic cer în medie 52.000 de euro.
De altfel, eliminând preţul şi amplasamentul unei proprietăţi, conform unui studiu realizat de imobiliare.ro la începutul acestui an, izolarea termică a locuinţei este următorul criteriu în ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor şi primează vechimii imobilului, existenţei unui loc de parcare sau calităţii vecinilor. 55% dintre potenţialii cumpărători au considerat ca fiind foarte important criteriul izolare termică, 44% au apreciat ca fiind foarte importantă vechimea imobilului, 42% locul de parcare, 40% ar opta pentru o locuinţă nouă, iar pentru 32% dintre cumpărători, prioritară este calitatea vecinilor.