Pe afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul

Expresia aceasta s-ar potrivi cel mai bine acestui bloc din Piata Victoriei din capitala, ramas cu o laterala netencuita nici pana in ziua de azi, la mai bine de 20 de ani de la momentele dramatice din Decembrie 1989.

Neglijenta in constructii devenise o practica obisnuita in ultimii ani ai regimului comunist, astfel incat prin aceasta imagine putem vedea cum se construia „trainic, frumos, pentru viitor”. Poate ca structura de rezistenta a fost lucrata cu atentie, insa sa stiti ca toate acele linii curbe, acolo unde ar fi trebuit sa fi fost drepte, nu-s o eroare a aparatului foto! Observati si tencuiala balconului, intinsa doar pe partea dinspre bulevard, de parca privirea omului nu ar putea deslusi nimic dincolo de fatada!
In fapt, totul in regimul comunist a tinut de aparente, iar acestea nici macar nu mai erau salvate in anii 1980! Daca o sa va uitati cu atentie la blocurile de pe Victoria Socialismului, o sa observati ca blocurile ce sunt directe cu axul Casei Poporului sunt decorate pompos, iar cele din laterale, deci tot in raza vizuala a acelui balcon inutil,  sunt, pe masura ce se departeaza de ax, tot mai putin decorate sau cu unele foarte schematic executate.
In anii in care am studiat la Colegiul de Arhitectura am avut pe mana si unele manuale de constructii din anii 1987-1988. Chestiunile legate strict de strucutura de rezistenta a cladirilor erau tratate, cel putin la nivel declarativ, foarte serios, insa existau si cazuri unde chiar se sugera printre randuri ca totul trebuie facut repede, cu minimum de materiale, iar in elementele de umplutura se puteau pune chiar cartoane, resturi de lemn sau carpe!