Oprescu incurca pastilele. Vanghelie- Capsula cu stricnina pentru candidatura “Doctorului”

    Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in urma cu cateva zile ca nu e de acord cu Miron Mitrea, conform caruia  în spatele campaniei lansate de OTV împotriva lui Oprescu se află Marian Vanghelie. “ Doctorul” spune ca intre el si Vanghelie este o legatura veche de 20 de ani, “ cu bunele, cu relele” si vede in colaborarea dintre ei un lucru cat se poate de firesc.“ Care-i problema?”, a conchis primarul Oprescu.

Declaratiile vin ca o palma peste obrazul coordonatorului de campanie al PSD Bucuresti, care-i poarta sambetele primarului de la sectorul 5 inca din 2004, cand Vanghelie a contribuit la debarcarea sa din functia de ministru al Transporturilor. Interesant insa este faptul ca actorii principali, Oprescu si Vanghelie marseaza pe cartea bunavointei, uitand parca, puseurile de nemultumire din ultimii ani. Este posibil sa asistam la o “ schimbare la fata” a doctorului Oprescu.

Daca in 2008, a castigat primaria Capitalei ca independent, pozand in victima colegilor socialişti, „partid din care a ieşit pe uşa din dos”, conform Elenei Udrea, astazi Oprescu se afla la o raspantie. Are de ales intre stilul „ Che Guevara”, al razvratitului care le zice verde-n fata si nu promite marea cu sarea, ori de a intra cu ambele picioare in apele clocotitoare ale USL-ului, cu tot cu al lor Marian Vanghelie. Asa cum stim, denumirea celebrului lider comunist sud-american a fost licitata deja de Victor Ponta. Incet, incet, Oprescu se lasa absorbit de “sistemul” pe care-l renegase cu atata patos, atitudine care i-a adus, de la bun inceput, sefia Capitalei.

 Certurile cu Vanghelie/PSD-motorul succesului la Capitala 

Si asa suparat ca i-a fost stirbita autoritatea de la conducerea organizatiei PSD Bucuresti, primarul sectorului 5, a inceput inca de acum cateva saptamani sa-l ameninte pe “Doctor”. Fitilul? Pretentii lui Oprescu in fata liderului social-democrat: inlocuirea consilierilor “ indezirabili”, apropiati lui Vanghelie, cu unii desemnati de el. “Mi-e greu să cred că lucrurile importante stau în câţiva consilieri generali…Cred că vor apărea anumite lucruri, mult mai importante, care vor face deliciul presei şi vor schimba cursul evenimentelor”, declara pentru EVZ, Marian Vanghelie. “ Stiti cat stau in PSD? Pana mor”, mai ameninta primarul sectorului 5.

Oprescu plusa in secret. Ponta l-a reactivat, la cerere, pe Miron Mitrea, mai vechiul adversar al lui Vanghelie. Asistam la un episodul 2008 reloaded. Atunci, Vanghelie, care poftea la fotolilul de primar al Bucurestiului, il improsca pe Oprescu cu epitete ca “ demagog de serviciu” sau“ asa-zis independent”. Isi declara fatis dezamagirea fata de candidatii la primarie, strigand din toti rarunchii: “Pot să mă exprim natural, sunt liber! (…) Nu am probleme cu nimeni pentru că sunt independent, calc apăsat, calc natural. De cine să-mi fie frică?!” . Atat de mult a batut moneda Vaghelie pe candidatura „Doctorului” , ca fara sa vrea, l-a impins in bratele salvatoare ale poporului. Totul s a soldat cu o functie babana pentru Oprescu, cu un rezultat de 56,55% .

Astazi, la sfarsit de mandat, lucrurile nu mai stau la fel de roz pentru chirurgul devenit politician. Omul nostru se poate lauda cu cateva recorduri, ce i drept mai mult legate de “entertainment-ul” bucurestenilor : cel mai lung carnat, cei mai multi mosi Craciuni si cel mai greu tort, dar mai noul sau amic ii reprosa chiar anul trecut pe vremea asta, unele proiecte de care Bucurestiul se putea lipsi. „Ceasuri de aur, vaporaş de milioane de euro, afacerea hidrobicicleta”, sunt doar cateva dintre initiativele marca Oprescu, pe care Vanghelie  sugera ca primarul Capitalei le ar fi facut cadou partenerilor sai de afaceri .

Mai nou, Oprescu a intrat vrand, nevrand in scandalul gazonului de pe Arena Nationala, recunoscand ca este “un prejudiciu si mental, si de imagine”. Daca Miron Mitrea are dreptate si Vanghlie sta in spatele “complotului “ OTV, Oprescu simte in ceafa amenintarea unui post de televiziune care controleaza o masa de oameni extrem de valoroasa: varstnicii. Poate acesta este si motivul pentru care edilul Capitalei a mai lasat din nazurile de la inceput a dat mana cu primarul “ care este”. 
 

Oprescu-Marean moartea pasiunii pentru bucuresteni?

Trecutul ne arata ca sicanarile cu Vaghelie i au adus puncte de imagine  lui Sorin Oprescu, sub forma cozilor de oamenii ce doreau sa-l voteze pe eroul care intorsese spatele sistemului si fusese nedreptatit de PSD. In urma cu 4 ani, social-democratii se impotrivisera ideii de al desemna drept cadidat pentru sefia Bucurestiului, asa ca Oprescu le-a spus “adio”. A invatat astfel ca din PSD iesi greu si platesti consecintele –blocaj de  voturi, recursuri in instanta etc. Ultimul cuvant l-a avut poporul: a ales un intelectul cu limbaj neslefuit , in defavoarea “clanului rosu”, PSD .

Faptul ca Oprescu e dispus sa colaboreze cu “baietii rai”, ar putea insemna o pierdere a electoratului pe care mizase in 2008. Desi se bucura in continuare de popularitate in randul bucurestenilor, traseul politic al actualului edil al Capitalei aduce cu mersul pe sarma al unui acrobat de circ. Fiecare pas il poate trimite direct pe lumea cealalta. Gestionarea deficitara a institutie pe care o conduce corelata cu pierderea increderii electoratului din 2008, pe fondul intovarasirii cu primarul sectorului 5 si USL, iata o combinatie pe care nici un medic nu s-ar incumeta sa i-o prescrie lui Oprescu in cursa electorala din 2012.