Cum altfel s-ar putea explica vanzarile fabuloase de instrumente de scris, odata cu inceperea anului scolar? Poate ca prichindeii de acum n-au mari talente de scriitori, dar cu siguranta nu duc lipsa de uneltele potrivite pentru a urma o asemenea cariera. Parintii lor au inceput inca din august sa cumpere pixuri si creioane, iar „febra” aceasta va mai dura si in timpul sarbatorilor de iarna, conform unui nou studiu GFK Romania.
Afacerile cu instrumente de scris au crescut in perioada august-septembrie 2011 cu 6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Unul dintre motive ar putea fi traditia creata in jurul pregatirilor de scoala, dar si mentalitatea „ultima suta de metri” pe care o are majoritatea parintilor si care i-a facut sa depaseasca bugetul destinat rechizitelor.
La mare cautare au fost creioanele de colorat, cariocile si creioanele cerate. Acest segment a inregistrat si cea mai mare crestere in vanzari, cu 12% mai mult decat in 2010. Totusi, pixul ramane obiectul care nu va lipsi din niciun penar sau geanta, inregistrand 27% din volumul vanzarilor.
La raft au fost insa trecute cu vederea produsele de corectat, care nu s-au vandut atat de bine ca in ceilalti ani. O alta noutate o reprezinta marcile private. La aceste produse, incasarile aproape ca s-au dublat. Sunt ieftine si nu includ costuri de promovare, iar daca pachetele sunt mari, cu atat mai bine. Romanilor le place sa cumpere ambalaje mari, a cate 12 sau 4 produse.
Drept urmare, intr-o era in care pana si premierul tarii se mandreste cu iPad-ul sau, romanii raman fideli instrumentelor clasice de scris. Ce spun producatorii? Nu spun nimic. Sunt ocupati cu scrisul, nu de alta dar e musai sa imbunatateasca aspectul si ergonomia pixurilor, in incercarea de a concura cu noile tehnologii.
Începând din anul 2010, GfK Retail and Technology monitorizează piaţa instrumentelor de scris. Concluziile se bazează pe datele de vânzări colectate de la hipermarketuri si magazine tip cash and carry, date incluse în panelul de retail GfK Retail and Technology. Instrumentele de scris monitorizate sunt: pixuri clasice, carioci, creioane colorate, corectoare, creioane cerate, finelinere, stilouri, creioane grafit, text marker, markere, creioane mecanice, stilouri OHP, rollere.