Multiculturalism la sud de Dunăre. Bătăi între creştini şi musulmani în Bulgaria

În România ni se spune permanent de către o mână de oameni că românii sunt intoleranţi, rasişti, xenofobi, extremişti. Unii români au început să creadă că aşa este, se ruşinează că sunt români şi încep şi ei să repete mantra indusă: românii sunt intoleranţi, rasişti, xenofobi, extremişti.

Imaginile de mai sus au fost filmate pe 25 mai 2011 în Sofia, capitala Bulgariei. Musulmanii s-au adunat pentru o rugăciune colectivă la moscheea din Sofia, iar băieţii veseli de la Ataka i-au luat la bătaie. Bulgaria, Uniunea Europeană, 2011. Unii cu sânge mai fierbinte ar sări să spună că ar trebui repetată experienţa şi la Bucureşti. Nu sunt de acord. Violenţa nu va rezolva nimic.

Dar ar trebui păstrat echilibrul. Dacă ce se întâmplă în România sunt manifestări de rasism, atunci ce denumire ar trebui dată evenimentului din Sofia? Genocid? Încă o dată: violenţa nu rezolvă nimic. Însă ar trebui să începem să ne uităm mai bine în ogrăzile vecinilor. Să vedem ce se întâmplă la ei, cum se întâmplă şi apoi să ne judecăm cu propria noastră minte, nu după mantrele  care ne sunt băgate pe gât. Eu nu mai vreau să aud despre bulgari că sunt civilizaţi şi europeni.