Discursul regelui Mihai şi presa. Presa franceză (oarecum)

În Le Monde apare un articol semnat de Mirel Bran (român omul de altfel) despre discursul regelui Mihai din Parlamentul de la Bucureşti. Articolul începe în forţă: regele Mihai, în ciuda celor 90 de ani ai săi face să tremure clasa politică românească. Tare. Doar că nu mi s-a părut că ar tremura clasa politică de frica regelui Mihai.

M-aş întreba când va avea loc în Parlamentul Franţei discursul prinţului Louis Alphonse de Bourbon, duce de Anjou (şeful casei regale de Bourbon). Cred că s-ar lăsa cu turbare în rândurile jurnaliştilor francezi dacă s-ar pune problema asta. Iar clasa politică franceză nu ar tremura, probabil ar face direct epilepsie. În Franţa nu este de imaginat ca fostul monarh să vină să ţină un discurs în Parlamentul unei republici. Îmi închipui că şi prinţului Louis Alphonse de Bourbon ar avea bunul simţ să nu vorbească de la tribuna Parlamentului republican. Dar ca de obicei, din presa franceză ni se dau lecţii.

Dacă stau bine să mă gândesc, francezii ar urla din toţi bojocii şi dacă germanii s-ar hotărî să reîntroneze dinastia de Hohenzollern.