Ecaterina Andronescu a ajuns inca o data pe lista parlamentarilor “incurca-lume”, cu a sa propunere legislativa, care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat să urmeze un an pregătitor, finanțat parțial de stat, într-o universitate. “ Populism revoltator”, spune premierul Boc, acompaniat si de voci ale Opozitiei.
Situatii similare au fost si in perioada cand Ecaterina Andronescu facea parte din guvernul Boc. Ea a venit cu ideea ca decizia de numire a directorilor de scoala sa vina direct de la ministerul pe care-l ocupa si a declarat razboi facultatilor private, in special Universitatii Spiru Haret. In ambele cazuri, colegii din PSD au privit actiunile lui Andronescu cu scepticism, iar rectorul Politehnicii Bucuresti a trecut razant pe langa doua “ oportunitati” de a fi revocata din functia de ministru al Educatiei. N-a rezistat decat un an furcilor caudine ale guvernului Boc, pe care-l acuza de “ abuz de putere”, inainte sa demisioneze, cu demnitate, asa cum ii sta bine unui cadru didactic.
La un pas de remaniere
De-alungul anului 2009, senatorul PSD a venit cu o initiativa nastrusnica. Ea a emis un ordin legislativ, astfel incat directorii de scoala sa fie numiti prin ordin ministerial, la propunerea inspectoratelor. Ordinul Ministrului ar fi lasat 106 de unitati scolare fara conducere, scoli ai caror directori fusesera numiti cu delegatie de la inspectorate. Andronescu nu avea timp de stat la discutii. Doar 48 de ore au avut la dispozitie inspectoratele, pentru a trimite listele cu noile propuneri.
Cine ar fi crezut ca ordinul emis de “ Abramburica” avea sa atraga dupa sine un adevarat razboi al declaratiilor in sanul Coalitiei de guvernare, ba chiar si o amenintare de remaniere? Decizia de a schimba directorii de scoala ar fi putut avea si un alt temei, afara de a “ repara numirile politice facute de PDL”, asa cum o scuza colegul de partid, Liviu Dragnea. Ordinul ii dadea puteri noi ministrului Ecaterina Andronescu. In prag de alegeri prezidentiale, ar fi avut acces la o categorie de oameni foarte importata pentru bunul mers al organizarii sectiilor de vot.
Sustinatori PSD au existat, insa putini la numar si cu o imagine cam sifonata exact in ochii electoratului vizat. Marian Vanghelie, fostul sustinator de campanie al ministrului Andronescu a facut o pledoarie de toata frumusetea. “ Se bat cu o femeie. Ăsta este nivelul la care pot să facă faţă”, a spus Vanghelie, victimizandu-si vechea prietena.
Ca si astazi, senatorul n-a gasit sprijin nici la mai marii PSD-ului. Fostul lider social-democrat, Mircea Geoana, i-a cerut sa renunte la ordinul privind schimbarea directorilor de scoli, tocmai pentru a nu exista “ suspiciuni de politizare”. “Haideţi să avem un pic de linişte şi să permitem şcolii şi directorilor de şcoală să-şi facă datoria pentru copii”, a spus Mircea Geoană.
Nu acelasi ton impaciuitor l-a avut si Emil Boc, care a amenintat-o pe Andronescu cu demiterea si a aratat ca decizia de punere in functie a directorilor apartine in totalitate consiliilor de administratie ale scolilor. „Ei trebuie să decidă soarta conducerii şcolii, şi nu un ministru de la Bucureşti, oricare ar fi el”, a tunat Boc.
Vezi si: Boc o ameninta oe Andronescu cu remanierea
Ecaterina Andronescu era, inca o data, marul discordiei intre doua partide aliate. Geoana si Boc se inghiteau cu greu. Mult mai putin decat o fac Ponta si Antonescu, care au avut doar un schimb de replici mai intepate in privinta chestiunii de organizare a unei a treia sesiuni de Bac. Mircea Geoana, a trebuit sa-i tina partea Ecaterinei Andronescu si l-a avertizat pe Boc ca remanierile nu se fac asa, oricum, ci e nevoie de consultarea Coalitiei. Intreaga tarasenie s-a sfarsit sec. Din teama de a-si pierde scaunul de la Educatie, ori din precautie pentru a nu-si pune pe fuga alegatorii, Andronescu a capitulat si a dat pace directorilor de scoli. „Dna Andronescu mi-a spus că nu va pune în aplicare ordinul”, declara trimumfator seful Executivului.
Tace si Face/Scandalul “USH”
Tot in singurul an de mandat in formula PDL-PSD, Ecaterina Andronescu si-a pus in cap 100.000 de absolventi ai Universitatii Spiru Haret. Motivul? Diplomele lor erau declarate nule. Ministrul Educatiei de la acea vreme situa USH in afara legii si atragea atentia ca doar 74 din cele 130 de programe propuse de USH au autorizatie pentru a emite diplome.
Aici intervin o gramada de puncte comune intre cazul “ Spiru Haret” si cel actual, “ Bac-2011”.
In primul rand, Andronescu a luat deciziile de una sigura. Mircea Geoana declara că ministrul Educaţiei ”este aşteptat să dea explicaţii deoarece nu s-a consultat cu PSD în privinţa ordonanţei pe care vrea să o promoveze în cazul „Spiru Haret”. Asteptari de lamurire pe care le are si astazi Victor Ponta, caci “ doamna Andronescu a cam depus de una singura acest proiect”.
EVZ a scris despre tensiunile pe care le a declasat propunerea legislativa in interiorul USL
Ironia sortie face ca mai multe figuri importante ale PSD de la acea vreme, au predat sau absolvit la universitatea blamata de Andronescu. De aici, poate, si “ raceala” colegilor de partid. In plus, se vorbea chiar de o retragere a sprijinului din partea social-democratilor. Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan o acuza ca “nu si-a asumat raspunderea pentru greselile facute si ca a facut prea multe stangacii in ultima vreme”, iar Gheorghe Bica i-a cerut public premierului Emil Boc, in numele Universitatii Spiru Haret, s-o demita „de urgenta„ . Pana si unul dintre cei mai avizi sustinatori ai sai, Marian Vanghelie spunea ca nu poate fi de acord cu Ecaterina Andronescu, pentru ca “sunt oameni, nu sunt cartofi si nici rosii”.
In al doilea rand, PDL-ul o acuza ca, in calitate de presedinte al Consiliului National al Rectorilor, ar favoriza o anume mafia a universitatilor de stat, care incearca sa puna mana si pe studentii altor facultati. In cazul “ Bac-2011” lucrurile stau la fel. Democat-liberalii atrag atentia ca, in disperarea lor de a castiga alegerile din 2012, cei din PSD se preteaza la masuri populiste, chiar daca asta inseamna degradarea educatie.
“Universitatea Spiru Haret a cauzat mari prejudicii invatamantului romanesc, iar problema trebuie stopata! Va trebui reglementata”, a declara in 2009 ministrul Andronescu. Acelasi discurs il are si astazi, cand spune ca rezultatele Bac-ului 2011 vor cauza prejudicii intregii societatii. “Sansa lor de a se duce spre etnobotanice este maxima. Initiativa incearca sa le ofere niste solutii„, se apara senatorul PSD.
In sfarsit, Ecaterina Andronescu se contrazice singura si intruun caz, si-n celalalt. Desi initial daduse bum-ul anularii a 100.000 de diplome, a incercat sa-i linisteasca pe oameni, spunandu-le ca se pot muta la o alta facultate. „ Diplomele nu vor fi anulate. Nu am spus niciodată aşa ceva. Noi tocmai asta facem: căutăm formule să-i aducem pe acei absolvenţi în legalitate astfel încât să le poată fi recunoscute diplomele”, declara Andronescu.
Daca la inceput era vorba ca cei 10.000 de elevii care n-au promovat examenul de bacalaureat 2011 sa intre totusi la facultate, in decurs de cateva zile, social-democrata a dat-o la intors: era vorba despre un an pregatitor si nu unul studentesc.
Razboiul de acum 3 ani, cu actualul premier s-a incheiat dezastruos: demisia doamnei Andronescu din functia de Ministru al Educatie, intr-un acces de solidaritate pentru revocarea colegului de partid Dan Nica si destramarea Coalitiei de guvernare, PDL-PSD. Situatia din zilele noastre insa ridica ceva mai multe probleme.
Nu vorbim doar de un puhoi de studenti nemultumiti, ci de o natiune intreaga care se revolta in fata unei masuriabracadabrante. Pana si doamna Andronescu ar fi de acord ca nu-i pui coronita unuia care-a luat tot anul “ Insuficient”! Subrezit de cutremurul de orgolii din interior, cu oameni care dezerteaza din partidele Aliantei, propunerea lui Andronescu era ultimul lucru care mai lipsea USL-ului. Sau poate ca romanii isi vor aduce aminte de sondajul realizat de Ziare.com, in urma cu doi ani, conform careia ministrul era desemnat “Cea mai apreciata femeie din politica romaneasca”.