Personal admir modalitatea în care China își impune dominația în lume. Fie că ne place sau nu, a reușit să fie al treilea pol de putere din lume, după Europa și Statele Unite. Multe persoane cred că poate deveni și prima putere economică din lume.
Cert este că situația economică din China influențează întreaga lume. Nu este doar o problemă locală. De aceea aș vrea să vă prezint mai multe informații pe care le citim în media, încercând să analizez riscul de încetinire a economiei chineze.
Bursa de valori
· Bursa din China se află în scădere de 30 de luni, atingând nivelul cel mai scăzut pentru această perioadă.
· Guvernul chinez a anunțat că va cumpăra acțiuni în cele mai mari bănci din țară, pentru a crește încrederea investitorilor.
· Ținând cont de faptul că guvernul este deja acționar majoritar la aceste bănci, rezultatele așteptate nu sunt spectaculoase.
· Credit Suisse, în cea mai nouă analiză a sa (12.10.2011) plasează creditele neperformante ale băncilor chineze la cel mult 8-12%. În aceeași analiză, se estimează că există o posibilitate ca write-off-ul necesar să scadă capitalul proprietarilor băncilor cu 65-100% în viitor. De aceea valoarea acțiunilor va continua să scadă…
Sectorul bancar
· În trecut, creditele creșteau cu 30% pe an. Dublu față de creșterea înregistrată în SUA la apogeul bulei creditelor și de creșterea creditelor din Japonia din anii 80.
· Reprezentanții FMI declară că prețul unui apartament din Beijing este de 20 de ori mai mare decât venitul anual mediu al unui angajat, și de 14 ori pentru un apartament în Shanghai. Este triplu comparativ cu apogeul bulei din SUA, din 2008.
· Această creștere a creditului nu poate continua la nesfârșit. Însă este, probabil, legat de creșterea PIB-ului țării, de 10% pe an.
· Conform UBS, sectorul bancar „subteran” al Chinei este de aproximativ 630 miliarde $, aproximativ 10% din PIB-ul Chinei.
· Băncile Chinezei estimează finanțări doar pentru companiile naționale mari.
Economie
· FMI estimează că datoria totală a Chinei atinge 200% din PIB, dacă adăugăm „datoriile ascunse” care nu există în calculele oficiale.
· Compania ferată națională are deja o datorie de 300 de miliarde $ și datorează 25 de miliarde $ furnizorilor săi cei mai mari.
· Multe guverne locale au împrumutat bani pentru a dezvolta infrastructura în zona lor. Acum este dificil pentru ei să plătească datoriile acumulate.
· Există foarte multe informații legate de companii din China care nu au bani pentru salariile angajaților, oameni de afaceri chinezi care dispar etc.
Toate informațiile de mai sus nu duc, neapărat, la concluzia că China va cădea mâine. Dar sunt o indicație a încetinirii sale economice în perioada următoare și este un risc ce trebuie luat în considerare când facem calcule.
De ce? Pentru că dacă China tușește, întreaga lume are gripă. Dacă China are gripă, întreaga lume are pneumonie…
Care este opinia voastră?