Votul obligatoriu, un subiect deja controversat, vine cu argumente pro si contra

Referitor la introducerea votului obligatoriu, subiect asupra caruia deja exista critici din partea puterii, trebuie aduse cateva precizari.

Argumente pro:

–      Responsabilizarea populatiei si dezvoltarea simtului civic. Astfel, cetateanul va trebui sa se informeze despre candidati si partidele politice, pentru a lua decizia cea mai potrivita intereselor sale politice si economice.

–      Legitimitatea Parlamentului si a Presedintelui cresc odata cu procentul participarii la vot

–      Mita si fraudarea electorala s-ar reduce drastic. Niciun partid aflat la putere, oricate institutii ar avea sub control, nu va putea cumpara voturile tuturor cetatenilor. In acest mod, s-ar descuraja orice initiativa de fraudare a alegerilor.

–      Responsabilizarea candidatilor si a partidelor politice care vor trebui sa-si respecte programele prezentate in campaniile electorale, astfel incat acestea nu vor ramane doar la nivel de promisiuni neonorate.

Argumente contra:

–      aceasta lege poate fi interpretata ca o ingradire a drepturilor cetatenesti si o incalcare a drepturilor omului

–      va trebui modificata Constitutia care, in prezent, reglementeaza doar dreptul la vot, varsta si categoriile care nu pot vota.

–      insasi absenta la vot poate fi considerata a declaratie politica a cetateanului care, prin aceasta forma, isi manifesta neincrederea fata de clasa politica, in general.

Totodata, ultimele alegeri au aratat ca interesul cetatenilor vizavi de exercitarea dreptului la vot a scazut foarte mult, la alegerile parlamentare din 2008 prezenta la vot, la nivel national, fiind de 39,26%. Doar cateva judete, Teleorman, Vrancea si Ilfov au inregistrat o crestere peste 45%. O prezenta redusa la vot a fost, de altfel, si in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2009, unde procentul s-a ridicat putin peste 50%. Situatia poate fi interpretata ca o amendare a intregii clase politice, dar, mai ales trebuie sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca o minoritate, activa sau manipulata, poate decide pentru o majoritate.