Autorul cărții s-a născut la Reykjavik, lucrând ca jurnalist și critic de film în Islanda. Acțiunea romanului este în contemporaneitatea iemdiată iar „orașul borcanelor” este un loc în care sunt păstrate organele umane prelevate pentru cercetări genetice, având în vedere faptul că Islanda are o populație foarte veche în care nu s-au produs mari migrații și schimbări de populații.
Fiind un roman polițist există și un inspector de poliție care se ocupă de caz, acesta fiind chiar inspector șef. Intriga nu e simplă de loc iar ramificațiile ei fac suspansul mai puternic.. De la descoperirea unui septuagenar pe nume Holberg, ucis în apartamentul său, ițele se înnoadă cu fapte petrecute cu ani în urmă când victima de acum a fost acuzată de un caz de viol nerezolvat însă.
„Orașul borcanelor” reprezintă totuși un laborator de medicină legală unde comisarul găsește cheia unor fapte care au afectat generații și lucru deosebit de important e că acolo avem și dezlegarea tainelor legate de crimă.
Cartea este scrisă cu mult talent de un autor pregătit să facă literatură, având un deosebit simț al realității imediate și mai ales o psihologie fină care se descoperă în personajele sale, în special în comportamentul comisarului șef care este și eroul principal și în jurul căruia variațiunea curge în mod natural, fără note discordante.

Este descrierea unor tablouri cu aomeni obișnuiți, ami mult sau mai puțin, casre se amestecă, se perturbă unul pe celălalt înnodându-și destine care duc unde plecăm cu toții, dar mai repede decât majoritatea… Cam atât, nu este o carte foarte facilă dar e ceva de care te desparți cu greu. Căutați și citiți-o și nu vă va părea rău, dimpotrivă..
(horia petru vertan)
Arnaldur Indrisohn
Orașul borcanelor
Editura Trei, București, 2010