Destăinuirile lui Michio Kaku

„Există oare adevăruri care vor scăpa mereu înțelegerii noastre?” se întreabă autorul în ultimul capitol. Eu zic probabil că da și chiar premiile Nobel s-au acordat uneori pentru ceva care apoi a rămas caduc – așa e în Știință, în cea pe care oamenii o numesc așa, însă și ea e dinamică și evoluează fără să țină cont de orgoliile noastre.

Michio Kaku

Ca să citești această carte minunată nu trebuie să ai o pregătire de specialitate, liceul și ceva cultură generală este suficent, dar vei rămâne uimit de descoperirile făcute, mai ales în ultimii ani.
E greu să-ți explici bombardamentul de știri alarmiste privind sfârșitul iminent al omenirii, însă vei constata că unele predicții au o bază științifică când vei citi că găurile negre emit jeturi de radiații X și radiații gama, care pot distruge pătura protectoare de ozon. Mai interesant este ceea ce citim: „Nu este exclus ca o civilizație mai avansată decât a noastră cu câteva sute de mii până la un milion de ani să fie capabilă să îndrepteo astfel de gaură neagră în direcția unei ținte”. Chiar rămîi stupefiat. Sunt și alte lucruri care nouă ni se par stranii, dar cum am arătat nimic și nimeni nu stă pe loc. Vom afla că forțele din univers sunt mai multe iar forța din „materia neagră„ este nefolosită și inepuizabilă.

Problemele de sănătate sunt și ele abordate mai ales cele care țin de ultimele descoperiri din fizică. Scanarea creierului cu imagistica de rezonanță magnetică se pot focaliza pe zone minuscule ale creierului cu diametrul doar de un milimetru, în câteva fracțiuni de secundă.

Totul, în știința fizicii e mai captivant decât un roman polițist, mai ales când iei cunoștință de faptul că întregul univers ar fi format de un sigur electron care „orbecăiește” cu o viteză mai mare decât cea a luminii, iar apoi încet, încet vom ști și ce a fost înainte de «Bing Bang».

Vă recomand această carte și nu ar strica nimănui s-o pună pe noptieră, să o poată consulta tot timpul, așa poate vom ieși încet, încet din marasmul cotidian și ne vom îndrepta ochii spre stelele îndepărtate cât și spre cele apropiate din interiorul nostru.

(horia petru vertan)

Michio Kaku

Fizica imposibilului,

Editura Trei, București, 2009