Pentru o afacere nouă și pentru un antreprenor cu idei multe în timp scurt, povara administrativă se poate dovedi copleșitoare, însă vestea bună este că există soluții hi-tech care fie scutesc timp și bani fie chiar aduc valoare adăugată.
Iată câteva dintre ele:
1. Sistem de management integrat al afacerii, adică ERP sau business intelligence sau măcar un jurnal bine-organizat în excel. Primele două pot costa mii de euro dacă sunt cumpărate de-a gata sau zeci de mii dacă sunt croite la comandă. Cel din urmă cere doar timp și concentrare, însă se poate dovedi enorm de util mai târziu.
2. Facturare electronică. Este un serviciu destul de nou în România, oferit la deocamdată doar de câteva bănci. Avantajele sunt evidente – mai puține hârtii, mai ușor de căutat printre ele și mai greu de rătăcit. Procedura economisește ore bune de muncă inutilă într-o lună.
3. Internet Banking. Tot farmecul facturii electronice piere dacă la sfârșit trebuie livrat fizic un teanc de bani. Însă și operațiunea asta poate fi făcută exclusiv pe internet, cu avantajul că sunt evitate furturile din gestiune sau pierderile.
4. Semnătura digitală. Legal, ține loc de semnătura olografă în orice condiții. În unele cazuri însă este absolut necesară, de exemplu pentru factura electronică de mai sus. În alte cazuri este preferabilă – de exemplu, pentru depunerea declarațiilor fiscale lunare.
5. bcrclubantreprenori.ro. În general, băncile se feresc să stea de vorbă cu cei care abia au început o afacere, cu atât mai puțin să le dea credite. Și totuși, BCR vine cu o întreagă platformă dedicată – “legi, programe, traininguri”, spun ei. Le-am promis că o voi testa și că voi reveni să vă povestesc ce-am văzut.
Testeaz-o și tu, aici