În primul rând pentru că la nivelul pieţei, datoriile sunt mult mai mari decât veniturile, iar principala activitate a jucătorilor din domeniu este restructurarea datoriilor, investiţiile scăzute fiind îndreptate către rentabilizarea proprietăţilor deţinute şi nu către proiecte noi. Prin urmare, pe toate sectoarele, piaţa imobiliară suferă, pentru că ambele componente sunt în scădere, şi oferta şi cererea, motivul fiind evident lipsa banilor şi a încrederii.
Când ai bani puţini nu te gândeşti cum să-i rişti printr-o nouă dezvoltare, ci cum să-i înmulţeşti sau măcar cum să amâni plata datoriilor ca să-i păstrezi în cont. Prin urmare anul acesta va fi, pentru cei care vor putea, un an de reechilibrare. Mai ales că băncile sunt mai mult decât dispuse să refinanţeze credite, dar se uită cam strâmb când vine vorba de finanţare de proiecte noi, care nu au un equity de minimum 40% şi preînchirieri care să asigure venituri încă de la livrarea pe piaţă.
Nici oficialii BNR nu sunt foarte optimişti, ultimul buletin de conjunctură estimând o scădere ratei profitabilităţii din construcţii cu 32%, în opinia celor intervievaţi, cauzate evident de comenzile mai puţine şi mai mici ca valoare pentru constructori. Investiţiile sunt, de altfel, în scădere, atât cele de stat cât şi cele private, dar rata de diminuare e ceva mai redusă, iar posibila ieşire din recesiune ce va fi anunţată în luna mai ar putea da ceva avânt investitorilor străini, mai ales că mişcările din industrie sunt mai mult decât pozitive, deficitul de cont curent fiind la un nivel redus (584 milioane de euro în ianuarie-februarie 2011), graţie creşterii exporturilor cu 46% în aceeaşi perioadă.
Aşadar semnele sunt amestecate, dar lipsa banilor va împiedica relansarea pieţei, chiar dacă a început construcţia a câtorva malluri şi sedii de birouri. Criza e departe de a fi ieşit din piaţă, iar inflaţia e un inamic redutabil, care va contracta şi mai mult puterea de cumpărare susţinând astfel starea de spirit cenuşie, mai ales când vine vorba de piaţa rezidenţială, care nu va putea fi salvată de Prima Casă 4, ci, ca şi până acum,va fi ţinută cât de cât vie. Oricum o piaţă cu un potenţial de circa 300.000 de tranzacţii imobiliare anual, nu va fi susţinută de cele 35.000-40.000 de tranzacţii pe care le va suporta acest program anul acesta, mai ales în condiţiile în care cererea eligibilă se restrânge.
Prin urmare exportul de Dacii şi lohn-ul nu vor putea da atâta avânt economiei încât să putem vorbi de o relansare în imobiliare. Mai ales că nici situaţia din piaţă nu pare a se fi echilibrat, preţurile de rezidenţial sau chiriile din malluri şi clădirile de birouri deşi ceva mai mici, nu par extrem de interesante, dovadă fiind rata mare de neocupare (peste 15% în cazul mallurilor şi birourilor) şi miile de apartamente scoase la vânzare sau închiriere şi lipsite de cerere.
sursa-businesscover.ro