Nu mi-am putut închipui că voi afla o minte suficient de bine organizată, suficient de limpede şi de onestă, pentru a ordona informaţiile legate de practica imobiliară românească, între «aşa da» şi «aşa nu», alături de sugestii de mijloc lăsate la decizia cititorului. Şi cititorul, – aici este foarte interesant cum şi-a fixat grupurile-ţintă autorul cărţii, cel puţin o singură dată în viaţa lui, indiferent de profesie sau aşteptări, va fi atât în ipostaza unui cumpărător cât şi în poziţia celui care vinde o proprietate.
România bunurilor patrimoniale este o junglă reglementată legislativ. Suntem cu toţii într-o nedorită mitologie, unde animale de pradă, sofisticate şi imprevizibile, dar având înfăţişări obişnuite, ne întind capcane de tot felul. Tocmai pentru a le intui din vreme, capcanele şi straniile fiinţe, cele „100 de mici scerete” ale lui Ilias P.Papageorgiadis reprezintă un adevărat manual de bune practici imobiliare. Şi odată parcurs acest manual, la simpla ridicare a privirii în jurul nostru, rămânem cu sfatul cel mai important rămas de pe urma lecturii: răbdare şi prudenţă dar, să avem alături de noi aliaţi precum un avocat pentru expertizarea actelor unei proprietăţi, un expert imobilar pentru a stabili compatibilitatea dintre costurile prezentului şi investiţia în viitor. Deoarece, Ilias P. Papageorgiadis oferă o perspectivă puţin obişnuită arealului cultural valah şi de aceea destul de greu de ancorat în mentalitatea prezentului: orice proprietate aparţine prezentului într-o foarte mică măsură deoarece o cumpărăm pentru viitor. Ce profit ar putea să aducă dacă ar urma să fie vândută în viitor? Nu contează ce place acum ci cât are să placă unui cumpărător din viitor. Altfel nu reprezintă nici un fel de profit şi te afli în pierdere din momentul cumpărării. Astfel, dacă vrei să vinzi, trebuie să-ţi construieşti oferta din perspectiva celui care vine la tine să cumpere şi invers. Iată câteva arme secrete pentru o mitologie în continuă mişcare şi schimbare.
Ilias P.Papageorgiadis oferă în cartea sa „100 mici secrete pentru investiţii imobiliare”, alte sute de mici trucuri-adevăruri, pe care arhitecţii şi antreprenorii interbelici nu le ignorau: vecinătatea, serviciile, compartimentarea spaţiului locuit astfel încât să te bucuri cât mai mult de lumina solară şi să fi păzit în egală măsură de vânturile puternice; accesoriile care nu trebuiesc exagerat reprezentate în viaţa de acasă precum holurile, balcoanele, spaţiile de trecere etc. Lucrarea acoperă întreaga varietate de probleme tehnice, de la achiziţionarea-vânzarea apartamentelor vechi, noi sau de lux; problemele specifice pe care le ridică adesea casele pe pământ -„numite de unii oameni vile”, cum bine subliniază autorul; terenurile de la deal, munte, câmpie şi falşii vectori de mărire a costurilor precum lacurile care de fapt sunt mlaştini; dealurile sau colinele al căror teren pune adesea probleme specifice structurii de rezistenţă în funcţie de tipologia solurilor etc.
În concluzie, volumul de faţă reprezintă pe de o parte o sursă de informare importantă pentru aceia care studiază istoria fenomenului imobilar şi viaţa cotidiană urbană în spaţiul românesc iar pe de altă parte, cartea este un adevărat manual de bune practici pentru toţi aceia care se pregătesc să aducă schimbări în viaţa lor.
Ilias P.Papageorgiadis
100 mici secrete
Pentru investiţii imobiliare de succes
Editura RG Publishing, Bucureşti, 2010