Unul din romanele lui Ismail Kadare descrie viaţa într-un palat al viselor unde slujbaşii sultanilor prelucrau visele supuşilor, pe ranguri si profesii, pe regiuni si credinţe, şi în fiecare lună, sintetizau mesajele acestora pentru sultan. O instituţie plină de mister şi foarte secretă, infiinţată de puternica familie de viziri Köprülü, de origini albaneze. Pentru că mesajul visului este mai inocent şi deschis decât orice manifestare a conştientului, puternicii clipei i-au dat o mare atenţie în istorie. Apoi, scriitorul sârb Milorad Paviç aminteşte într-unul din romanele sale de „vânătorii de vise”, sectă iudaică ai căror iniţiaţi puteau calători prin timp, travesând veacurile, folosindu-se de visele celor pe care îi alegeau. Ei ofereau kaganului kazar mesajele care hraneau profeţiile.
Ruth Berry coboară din ficţiune sau literatura de specialitate, combinându-le pe cele două şi trecându-le prin filtrul limbajului comun şi al îndemnurilor obişnuite. O carte structurată în paşi mărunţi asmeeni unui manual uşor de mânuit de fiecare cititor-povestitor. Mulţi dintre voi se vor recunoaşte probabil în primii paşi ai cărţii întrucât mai toţi avem tendinţa de a scrie sau mărturisii cuiva despre visele care ne oferă sentimentul unui prag trecut sau viitor.
De subliniat importanţa coincidenţelor şi a recurenţelor ca simboluri şi întâmplări în visele noastre. În tradiţie se spune că dacă ai trei vise cu un mesaj identic, deşi întâmplările sunt diferite, atunci mesajul este de la Dumenzeu iar dacă depăşeşte această cifră sau rămâne în urma ei atunci mesajul vine dintr-un alt dincolo. Pentru Ruth Berry, repetivitatea reprezintă o semnalizare oferită de subconştinet cu privire la desfaşurări prezente dar pe care în viaţa „vigilă” le ignorăm sau le dăm uitării de prea foarte multe ori.
„Întâlnirea cu visele”, potrivit lui Ruth Berry, „ne ajută să ne dezvoltăm intuiţia, echilibrul interior şi conştiinţa de sine”. Dacă este aşa atunci vânează-ţi visele!
Ruth Berry
Întâlnirea cu visele
Cum să-ţi înţelegi visele şi să le foloseşti pentru dezvoltarea personală
Editura Trei, Bucureşti, 2009