Şomajul scade oficial, dar numărul celor care-şi caută slujbă s-a dublat

Ce hazliu, nu-i aşa? Rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2010 la nivel naţional a fost de 6,87%, mai mică cu 0,08% decât cea din luna noiembrie a anului 2010 şi mai mică cu 0,9% decât cea din luna decembrie a anului 2009, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM). Asta în condiţiile în care şi-au luat zborul vreo 80.000 de bugetari… Sigur, cifrele oficiale sunt bune doar pentru premierul Boc (eu fac pariu că a ajuns să creadă în ele) şi la aburit poporul cu televizorul, pentru că nu reflectă situaţia reală de pe piaţa muncii, iar asta o ştim de ceva vreme.

Dacă e să ne luăm după statisticile site-urilor de recrutare (da, aşa e, nu toată lumea îşi caută serviciu în acest fel dar foarte mulţi o fac), dimpotrivă, lumea aleargă şi mai abitir după slujbe. Conform statisticilor site-ului de recrutare Myjob în primele zile ale lui 2011 ofertele de joburi au înregistrat un număr record de aplicaţii, cu 107% mai mare faţă de perioadă similară a anului trecut şi de patru ori mai mare decât în ianuarie 2008, înainte de criză. În plus, site-urile de joburi înregistrează zi de zi recorduri în ceea ce priveşte numărul de vizitatori.

Procentul femeilor care îşi caută un job se apropie de 55%, în creştere uşoară faţă de anii trecuţi, când candidaţii de sex feminin şi masculin erau la fel de activi pe site-urile de recrutare. Domeniile preferate de cei care îşi trimit CV-ul companiilor la început de an sunt:

  1. Vânzări
  2. Secretariat / Administrativ
  3. Bănci / Finanţe
  4. Contabilitate
  5. Marketing / Cercetare de piaţă
  6. Customer service / call center, Serviciu Clienţi
  7. Educaţie / Training
  8. Alimentaţie / Comerţ
  9. Distribuţie

O modificare importantă faţă de topul similar din 2010 este€“ creşterea accentuată a aplicaţiilor din domeniul Educaţie / Training, atât în ţara, cât şi peste hotare, de pe poziţia 31 anul trecut până pe locul 8, în ianuarie 2011. Unul dintre posturile cu cele mai multe aplicaţii pe site-ului de recrutare Myjob în această perioadă este tocmai un job de Educatoare/Învăţătoare/Profesoară, ce a înregistrat deja peste 4.200 de înscrieri.

În ceea ce priveşte dorinţa tot mai accentuaţă de a ne lua câmpii spre zări mai bune, numărul candidaţilor care trimit CV-ul pentru un job peste hotare este, şi el, dublu faţă de ianuarie 2010, spun reprezentanţii site-ului de recrutare. Ţările preferate de compatrioţi sunt Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Austria, Cipru, Belgia, Italia, Danemarca şi Elveţia.

De asemenea, datele myjob.ro arată că se accentuează uşor tendinţa din 2010, când atât ofertele, cât şi aplicaţiile pentru joburi în strainate au devenit mai specializate, adresate profesioniştilor din domenii că Medical / Farmacie, Inginerie / Tehnologie, IT&C etc. Dovadă este faptul că din top 10 al aplicaţiilor au dispărut ţări precum Grecia, cu o ofertă în continuare bogată în ceea ce priveşte locurile de muncă sezoniere, adresate personalului necalificat sau puţin

sursa-BISINESS COVER