Vulcanul de la Racos

Am trecut prin comuna Racos, o localitate din jud. Brasov, pentru a vizita castelul Bethlen de acolo, relativ recent restaurat si parasit din nou dupa aceea. Adica s-a amanat continuarea restaurarii pana la o data …viitoare.

Castelul Bethlen de la Racosul de Sus. ( „Reşedinţă nobiliară fortificată, de mică amploare, construită în stilul Renaşterii transilvănene, în anul 1664. Incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colţuri şi turn pătrat de intrare, tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud.După construirea castelului, sistemul de fortificaţii este completat cu o semiincintă cu bastioane pană.”-dupa CIMEC; „… castelul din Racos a fost resedinta nobiliara fortificata a grofului Sukosd. Acesta primise domeniul respectiv de la Gabriel Bethlen, ca recompensa pentru servicii militare. „- mai mult aici)

 

Stema familiei Bethlen de deasupra intrarii principale

 

La Racos se poate ajunge comod cu trenul. E cam la mijlocul drumului intre Brasov si Sighisoara. Cu masina trebuie, in apropiere de Rupea si Hoghiz sa o luati lateral, spre stanga daca va duceti la Brasov, la dreapta daca veniti de la Brasov. Dupa 9 km de drum prost, dar suportabil, sunteti in Racos, o pitoreasca localitate cu case traditionale de tip sasesc, desi acolo, majoritari sunt secuii.
Prin apropiere trece Oltul care traverseaza M-tii Persani, un masiv de munti nu prea inalti dar deosebit de salbatici. In zona M-tilor Persani sunt localitati putine si paduri dese si neumblate. Doar soseaua DM1 ii traverseaza prin „Padurea Bogatii”. Dar muntii se intind mult mai mult. Trebuie sa va uitati pe Google Earth.

Ei bine, in zona acestor munti au avut loc cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul tarii noastre. Recente, vorbind la scara geologica. Adica in Cuaternar, adica acum aprox. 10 mii de ani, poate mai putin, in zona au existat vulcani, care la Racos au lasat urme atat de vizibile si de „proaspete” incat ai zice au au erupt in urma cu cativa ani. Nu degeaba in capatul dinspre secuime a muntilor Persani se afla cele mai multe ape minerale, mofete, ape termale, chestii de astea.

Va urma o serie de imagini de la Racos, completate cu poze (poze care nu imi apartin!!

) facute pe pantele vulcanului Etna (Sicilia). Asa, pentru comparatie; Deci, sus, Racos

 

La Racos a existat un vulcan din al carui crater s-a exploatat mult timp zgura. Acum nu se exploateaza deoarece e zona protejata si e rezervatie. Insa peisajul ramas e fantastic si deosebit de pitoresc. Iar pentru un pasionat de geologie, locul e perfect pentru a studia toate tipurile de zgure, cenusi, piatra ponce, bombe vulcanice, bazalturi, lave intarite etc. Toate arata de parca s-ar fi racit ieri.
Eu am fost acum cativa ani pe vulcanul Etna, unde peisajul (pastrand proportiile) este foarte asemanator cu ce am vazut la Racos. Acelasi tip de roci, de culori.

Racos

Racos – straturi de cenusa si zgura.
 

Racos

 

Racos – zgura brun-rosiatica
Racos

Racos

Toata comuna Racos, inclusiv castelul este construita cu piatra ponce si tuf vulcanic. La fel de solid ca orice piatra masiva dar mult mai usor, datorita structurii spongioase produsa de bulele de gaz din timpul racirii lavei. Seamana destul de mult cu structura painii bine crescute.

Etna 2006

Etna 2006

 

Racos – plante crescute pe zgura

Racos- lava intarita transformata in bazalt

Etna 2006 (bombe vulcanice)
In apropiere de craterul – fosta cariera se afla si un impresionant perete cu coloane de bazalt.

Duceti-va, o sa va placa. E ceva foarte special. In zona e de stat mai mult.