Orice investitor, cu experienta mai multa sau mai putina, are propria sa teorie despre piata. Problema apare cand, împotriva tuturor evidențelor care spun că ar putea greși, el începe să caute argumente în războiul cu realitatea.
Constient sau nu, este usor sa treci cu vederea faptele care nu se potrivesc unei teorii incorecte dar, in schimb, sa te focusezi asupra faptelor care-ti justifica teoria. Mintea are o tendinta naturala sa aranjeze detaliile intr-un tablou mai mare, mai usor de inteles decat haosul fluctuatiilor zilnice, scrie Investopedia.com, citat de EconomicTimes.ro.
Ceea ce, pana la un punct, este de ajutor. Dar cand incepem sa manipulam faptele pentru a se potrivi teoriei, deja avem de-a face cu o problema periculoasa.
Cei mai multi investitori sunt bombardati cu informatii si opinii, indiferent daca este vorba de prietenii care vorbesc despre o actiune care trebuie neaparat cumparata sau de stirile care mentioneaza o legatura intre doua active. Orice informatie poate fi rapid convertita intr-o teorie. Actiunea mentionata de prieteni poate deveni o sursa de venit si desi, la o analiza mai atenta, se descopera semne de intrebare, investitorul nu mai tine cont de ele si cumpara actiunea oricum.
In celalalt caz, la fel. Investitorul aude, de exemplu, despre o corelare intre evolutia dolarului si cea a pietei si incepe sa tranzactioneze fara sa inteleaga toate fatetele acestei legaturi. Asta ar putea sa mearga o perioada, dar nu va merge mereu. Iar ziua in care vei pierde tot va veni inevitabil.
Cam asa arata problema la inceput. Auzim un pont, teorie sau strategie si o implementam chiar daca nu stim prea bine despre ce este vorba. Sau chiar in fata unor dovezi care arata ca este o decizie proasta.
Acest gen de problema poate afecta orice investitor, indiferent cat de experimentat este, daca acesta incalca principiile unei activitati facute in mod disciplinat. Orice investitor isi da seama, pe masura ce capata experienta, ca trebuie sa-si formeze propria sa teorie despre modul in care functioneaza piata. Ulterior, trebuie creat un plan de tranzactionare care sa respecte principiile teoretice astfel create.
Principiul poate fi acela ca poate fi facut profit respectand trendurile pietei. Un alt model este acela al profiturilor mici si multe, facute pe miscarile mici, in sus si in jos, ale pretului unei actiuni.
Aceste modele de tranzactionare pot deveni foarte complexe si pot reprezenta un mediu propice extinderii problemei mai sus mentionate.
Sa luam ca exemplu o strategie de urmarire a trendului in care unul sau doua preturi ating linia trendului. Investitorul respectiv merge pe short atunci cand piata scade sub trend si pe long cand piete urca peste linia trendului. Vine insa vremea cand linia trendului nu mai respecta informatiile din piata. Aceasta din urma este, sa zicem, instabila, cu miscari in sus si jos ale preturilor, deasupra si dedesubtul liniei trendului. Investitorul traseaza mereu noi linii ale trendului si isi pierde banii in timp ce piata urmeaza traseul dintilor de fierastrau. Problema aici e clara: investitorul forteaza folosirea unei strategii intr-un context nepotrivit. Piata nu mai respecta trendul, dar investitorul insista sa mizeze pe o strategie pierzatoare.