Dezvoltarea teritoriala a Parisului (4)

            In ceea ce priveste cadrul natural, elementul important care trebuie numit este prezenta fluviului Sena. Inca de la inceput orasul s-a dezvoltat strans legat de el, si valorificand oportunitatile peisagere si economice pe care I le ofera. Acum, in centrul orasului fluviul este valorificat din punctul de vedere al imaginii, prin tratarea fronturilor, tipurile de strazi  si activitatile amplasate, iar la periferie, parte a sa este folosita ca port industrial. Importanta sa este subliniata si de faptul ca in apropierea sa au fost amplasate unele dintre cele mai importante constructii, incepand cu Luvrul.

            Parisul este amplasat pe un teren fara mai denivelari, care se poate presupune ca a fost in mare parte acoperit cu paduri; pe masura ce orasul si periferia s-au dezvoltat si s-au intins in teritoriu, suprafata spatiilor verzi a scazut. Padurile existente se afla in mare parte in departamentele limitrofe capitalei; Parisul,insa, a reusit sa isi pastreze cele doua importante paduri, si anume: Bois de Boulgne si Bois de Vincennes. In cazul parcurilor, in interiorul periferiilor exista foarte putine,dintre care : Parc de Sceaux,  Parc de la Vallee-aux-Loups, Parc Henri Sellier – in partea de Sud; Parc Saint-Cloud,  Parc Andre Malraux, Parc des anciennes mairies – in partea de Vest; Parc des Chanteraines, Parc Regional de la Butte Pinson, Parc de la Legion d’Honneur, Parc departamental de la Courneeuve – in partea de Nord, iar in partea de Est: Parc des Beaumonts, Parc des Artistes, Parc de Noisiel, Parc de Sucy-en-Brie; acestea sunt majoritatea parcurilor existente la periferie. Este evidenta, deci, o preocupare deosebita pentru elementul vegetal, atat prin prezervarea padurilor, cat si prin crearea de parcuri.

            Parisul a beneficiat de o structurare si o reconfigurare a spatiilor urbane, prin facilitarea mobilitatii intre constructiile de interes in primul rand, si gari,in al doilea rand. Periferia orasului, insa, a fost realizata mai intai prin inserarea unor proiecte singulare, dar nu intr-o maniera concertata. Periferia aflata in imediata vecinatate a orasului se raporteaza la acesta si s-a dezvoltat inca de la inceput in corelare cu el.Astfel, unul dintre cei mai importanti poli urbani care exista in cadrul periferiei este
centrul de afaceri La Defense, situat pe axa care porneste de la Luvru si cuprinde si Arcul deTriumf. De asemenea, sunt in curs de realizare si alte proiecte de centre de afaceri in cadrul periferiei, unde pretul terenului este mai scazut, sau in apropierea unor dotari-cheie in dezvoltarea orasului,si anume aeroporturile.