Căderea periferiilor urbane

La 10 kilometri de marginea metropolei, la 1 km de următoarea casă, metrul pătrat de teren ajunsese să coste zeci de euro. A fost bula bulelor imobiliare. Metrul respectiv valorează acum exact cât porumb poate produce: câteva zeci de cenţi.

Nu-i de mirare că un mare proprietar de terenuri scumpe ca Gigi Becali – miliardar – a rămas doar mare producător de castraveţi – milionar. E cazul fericit. Chiar la un ordin de mărime distanţă, terenul tot valoarează ceva.

Distanţa a fost una dintre marile iluzii ale crizei. Kilometrii s-au transformat în “minute până în centru”, sau în “luni până când construcţiile vor ajunge lângă teren”. Bula imobiliară a încălcat nu doar regulile economice, asta-i mai uşor, ci chiar legile geometriei: suprafaţa creşte cu pătratul distanţei. Zonele “cu potenţial imobiliar” din jurul oraşelor româneşti ajunseseră suficient de întinse cât să găzduiască de câteva ori populaţia ţării. “Uite ce repede a crescut cartierul X, deci se poate”, a fost argumentul vânzătorilor de iluzii, exact ca într-un joc piramidal în care înaintezi cu spatele şi te minunezi de ce creşte sub ochii tăi.

Însă iluzia decisivă, pe cale să dea lovitura de graţie noilor aşezări, este infrastructura. Nimeni n-a încercat să anticipeze limpede, în faza de construcţie, care va fi traficul la final. În Pipera, sătucul-oraş al celor mai selecte sere, proaspeţii proprietari numără distanţa nu în minute faţă de centru ci în ore faţă de margine. Iar companiile nu ştiu cum să mai fugă spre oraş, pe o şosea cu două benzi şi niciun trotuar. Unde mai pui că jumătate dintre clădiri încă n-au fost terminate.

Fuga-înapoi este următorul pas al crizei imobiliare. Se redefinesc unităţile de măsură: minute de mers pe jos până la serviciu, zile de muncă pentru o lună de chirie, metri până la prima fereastră.

Mare atenţie la anunţuri! Toată lumea încă vinde metri pătraţi. E timpul să cumperi vecini!