Dezvoltarea teritoriala a Parisului (1)

            Orasul Paris este situat din punct de vedere geografic pe un relief de campie, in cadrul Bazinului parizian,  fiind traversat de fluviul Sena, fapt care i-a  asigurat de la inceput un important rol economic; de asemenea, face parte din regiunea Ile-de-France, unde se constituie  ca principal  pol  de interes.

            Faptul ca orasul propriu-zis si-a pastrat aceleasi limite din 1860 este esential de remarcat in ceea ce priveste evolutia  si perceperea periferiei. Asadar, orasul administrativ Paris (commune de Paris) nu si-a extins limitele de aproximativ 150 de ani,cu toate ca influenta sa nu a incetat sa se manifeste.

            In jurul Parisului s-a format asa-numita  “petite-couronne”,  care cuprinde trei  departamente adiacente orasului: Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, si Val-de-Marne; fiecare dintre acestea cuprinde mai multe  “communes”(1).  Regiunea Ile de France mai cuprinde si departamanetele:  Val-d’Oise,  Seine-et-Marne,  Essone  si  Yvelines.  Este de precizat faptul ca fiecare comuna,fiecare oras de orice marime, ca si fiecare departament, isi au administrator propriu, insa nu exista nici o administratie la nivel regional,care sa raspunda de orasul Paris si teritoriile limitrofe.

„La petite couronne” – sau inelul interior

sursa imagine: http://fr.wikipedia.org/wiki/Agglomération_parisienne

Imagine din satelit a Parisului si periferiilor sale

sursa imagine: maps.google.com

           Institutul de statistici francez foloseste doua notiuni noi in statisticile referitoarela orase:  unitate urbana  si  arie urbana.  Unitatea urbana este definita ca fiind un “anasamblu continuu de constructii, care nu sunt separate de distante mai mari de 200m”. In cazul Parisului, din aceasta categorie fac parte orasul propriu-zis, si departamentele  Hauts-de-Seine,  Seine-Saint-Denis si Val-de-Marne in totalitate.  Aria urbana este folosita cu sensul de “ansamblu compact de comune fara enclava, constituit dintr-un pol urban si comune a caror populatie lucreaza intr-un procent mai mare de40% in respectivul pol urban”. Din aria urbana a Parisului fac parte departamentele Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d’Oise, Yvelines si marea parte a departamentului Seine-et-Marne. Rezulta,deci, ca aria sa urbana acopera aproape in intregime Ile de France. 

            Dictionarul de urbanism defineste periferia ca fiind “teritoriul urbanizat din jurul unui oras”, dar ii atribuie in special o conotatie administrativa :periferia fiind formata din “comune autonome care s-au urbanizat sub influenta unui oras-centru”. In anul 1860, Parisul a inglobat periferiile sale existente, care au fost construite apoi la sfarsitul secolului. In mod natural, influenta orasului s-a mainifestat in continuare, generand aparitia unor noi periferii in afara limitelor sale: sunt realizate mai intai “periferii industriale”, apoi “periferii rezidentiale”, iar in anii 1970-1980 cunosc un nou resort odata cu interesul pentru locuintele individuale.

(1)communes= colectivitate teritoriala administrata de un primar,ajutat de consiliul municipal(Larousse)