În statistici, Tu-154 şi Boeing 707 stau prost respectiv foarte prost.
În 2009, şansele ca un zbor comercial să sfârşească tragic au fost mai puţin de unu la un milion, conform datelor ICAO. Mai exact, 0,71 avioane pierdute la un milion de zboruri în toată lumea, adică 685 de victime dintr-un total de 2,3 miliarde de pasageri. În 1945, primul an de statistici, fuseseră 247 de victime la doar nouă milioane de pasageri. De atunci, aviaţia a învăţat din fiecare dintre miile de greşeli.
Acum, fiecare dintre avioanele de generaţie nouă are o medie de câteva milioane de zbor până la un accident catastrofal (hull loss). Această statistică nu ia în calcul atacurile teroriste.
Sunt şi avioane nu au un istoric suficient de concludent. ca A380. Sau care au arătat limitele statisticii: cu un singur accident din 12 unităţi construite, Concorde s-a transformat din cel mai sigur avion în sicriul zburător numărul unu. Toată flota avea doar 80.000 de zboruri.
În această clasă de risc mai intră doar pionierii aviaţiei cu reacţie: primele versiuni ale De Havilland Comet (cel de pe Discovery, cu ferestrele pătrate) sau Boeing 707. Ultimul are la activ o prăbuşire la fiecare 200 de mii de ore de zbor. Din cele o mie construite, au căzut 116 şi mai sunt operaţionale sub 100, inclusiv românesc.
Spre comparaţie, Tupolev 154 a fost construit tot în 1000 de exemplare iar cifra celor care încă zboară este tot sub 100. Însă până la tragedia de la Smolensk fuseseră doar 30 de accidente cu victime. Asta se traduce într-un accident pentru fiecare milion de ore de zbor, adică la fel ca Airbus-310, avionul căzut la Baloteşti.