Considerand numarul mare de hazarde naturale si antropice prezente pe tot globul,in particular rememorarea in ultimul timp a efectelor cutremurelor petrecute in Romania, si avand in vedere preocuparea actuala pentru managementul riscului, putem explica interesul crescut pentru modalitatile de reabilitare in urma acestor evenimente.
Din acest punct de vedere, arhitectura de urgenta ocupa un rol foarte important, reprezentand solutia de locuire oferita celor care au supravietuit. In aceasta privinta, exista doua solutii posibile,si anume: locuintele cu caracter temporar/provizoriu, si locuintele cu caracter definitiv; dar mai exista si solutia de mijloc, a constructiilor temporare care se pot amenaja pentru a deveni definitive. In acest domeniu, in opinia mea, este important ca solutiile sa existe in prealabil, pentru a putea fi aplicate imediat, in cazul unui dezastru; din aceasta perspectiva sunt realizate si propunerile pentru locuinte de urgenta, cu scopul de a fi montate si date spre utilizare intr-un timp cat mai scurt.De asemenea,tot in prealabil trebuie sa existe si un fond consistent,din care sa fie finantata procurarea acestor locuinte temporare,deloc ieftine.
SHRIMP (Sustainable Housing for Refugees via Mass Production)
– sunt unitati prefabricate din lemn, concepute in asa fel incat sa fie transportate si amplasate cat mai rapid; astfel, ele ocupa ¼ dintr-un container,pentru a facilita transportul, si pot fi montate atat pe uscat, cat si pe apa, prin intermediul unor pontoane care le ajuta sa pluteasca. O unitate poate gazdui o familie de patru personae, si ulterior poate suporta modificari in interior, pentru a deveni o locuinta pe termen mai lung.
CCS (Concrete Canvas Shelters)
– sunt concepute pentru a fi montate pe loc, in mai putin de o ora, necesitand numai apa si aer, si pentru a putea fi utilizate in 24 de ore de la construire. Sunt realizate dintr-o tesatura impregnata cu beton, care se umfla si se intareste la contactul cu apa. Durata de viata este de minim 10 ani, sunt rezistente la foc, si sunt destinate atat folosirii civile,cat si militare – posibilitatea de a le acoperi cu nisip sau pamant le creste rezistenta la diferite actiuni exterioare. In plus, prin acoperire, ofera o izolare termica buna.
LIFE CUBE
– reprezinta o alternative pe termen scurt, este realizat din vinil dur, si este usor de livrat,cu orice mijloc de transport; acest lucru se datoreaza formei sale, de cub, care dupa montare (aproximativ cinci minute) devine asemanatoare unui cort,iar suprafata exterioara a cubului se transforma in podea. Elementul de noutate este echiparea sa cu alimente si apa suficiente pentru 6 persoane,pentru cel putin o saptamana, trusa de prim ajutor, patru paturi si saci de dormit, iluminare electrica, radio.
InterShelter
– reprezinta o optiune durabila, este realizat dintr-o mixtura compozita de fibra de sticla,este rezistent la foc,si are o speranta de viata de peste 40 de ani. Domul este asamblat pe loc, de doua persoane,in cel mult patru ore, si are avantajul de a putea fi ulterior desfacut si depozitat,pentru o noua utilizare. Rezistenta materialului si izolatia termica ii permit adaptarea la diferite climate: temperaturi sub zero grade,ploi puternice, cutremure de peste 8.5 grade magnitudine, uragane de categoria 4; din aceste motive, poate fi folosit atat in scop civil,cat si military, prin adaugarea unei armari compozite. Din perspective utilizarii civile, se preteaza unor destinatii diferite: persoane ramase fara adapost in urma unui dezastru, case de vacanta, birouri, camine pentru student, inchisori, unitati de depozitare in agricultura, toalete publice. Pentru destinatia de locuire, exista compartimentari standard pentru doua,patru sau sase persoane.
Solutiile prezentate reprezinta modalitati de interventie rapida in oferirea de locuinte (semi)temporare sau permanente supravietuitorilor unui dezastru. Avantajul lor este posibilitatea amplasarii in orice loc,intr-un timp scurt si foarte scurt; asa cum s-a observat,in perioada post-dezastru,cea mai grea operatiune este realizarea de infrastructure pentru noile locuinte si obtinerea autorizatiilor de constuire.Cu aceste optiuni,din care majoritatea pot fi relocate, aceasta problema poate fi depasita mai usor.
In crearea acestor proiecte, se evidentiaza preocuparea pentru mediu, fie prin folosirea unor materiale ecologice (lemnul), fie prin durata de viata lunga (40 de ani),sau principiul refolosirii. Tipologiile sunt diverse, in functie de conditionarile considerate importante de conceptori: transportul facil (in container, sau pe bucati separate), montarea rapida care sa ofere in acelasi timp si etanseitate.
Surse:
http://www.vestaldesign.com/design/shrimp-refugee-housing/