Pigmeii în căutarea “flăcării violet”

Paranoia mediatică este în deplină desfăşurare, ţinută aşa, la cald, de pâlpâirile “flăcării violet”. Cineva cu siguranţă se distrează pe seama noastră. Ziarul Gândul mi-a cerut opinia în legatură cu posibile antecedente istorice locale, pe aceeaşi temă, însă opinia mea nu a fost acceptată de marele şi distinsul cotidian. Şi le respect punctul de vedere. Dar, nu au înţeles din răspunsul meu, un amănunt: faptul că, întotdeauna, Paranormalul la nivel înalt se foloseşte de către personalităţi de vârf care au marcat istoria universală şi nu la nişte mediocrităţi, pigmei ai politicii, precum Geoană şi Antonescu, care s-au scos singuri din joc cu o campanie proastă.

România Mare a fost construită de politicieni conduşi de raţiune, talentaţi şi nu lipsiţi de tenacitate, dar lipsiţi de putere în exterior. Şi de aceea au trebuit să construiască inteligent şi răbdător, cele mai potrivite alianţe alături de lideri politici cu mult mai puternici.   

La scară istorică, prezenţa iraţionalului în fruntea piramidei sociale a fost un ceva obişnuit. Să amintim de Oracolul din Delfi sau de rolul sacerdoţilor în interpretarea semnelor. Totul ţinea de prevestire. Până şi în Creştinism avem o BunăVestire. Dar nu oricine avea acces pe treptele Oracolului din Delfi sau în oaza El Fayum de azi, oracolul Ammonium odinioară, unde a fost Alexandru Macedon. Îl putem compara oare pe Agamemnon cu Mircea Geoană sau îl vedeti pe acesta din urmă un cuceritor al Troiei? Sau pe dl.Băsescu în fruntea flotei aheene? Cel mult ar fi călăfătuit vasele pe ţărm. Sau în locul amiralului Nearchos, care a salvat armata macedoneană ducând-o din Indii la gurile Eufratului? Alexandru Macedon nici măcar nu l-ar fi recrutat pentru transportul proviziilor.

Revenind la epoca modernă, toţi liderii care s-au „bucurat” de puteri absolute au avut alături slujitori de acest fel, de la Napoleon I la ţarul Nicolae al II-lea, dacă ar fi să îl includem aici şi pe Rasputin.  Un rol extraordinar al agenţilor paranormali se manifestă cu precădere în comunism şi nazism. Adolh Hitler sau Iosif V.Stalin au avut în preajma lor o astfel de prezenţă.  Wolf Messing a fost în epoca stalinistă cel mai important mag. El putea să intre în orice bancă din Moskova şi prezentând doar o hârtie nescrisă sugestiona că este un cec de 100 000 de ruble. Casierul îi elibera de fiecare dată banii. O astfel de poveste întâlnim şi în romanul lui Mihail Bulgakov, Maestrul şi margareta. Apoi este memorabilă de asemenea pătrunderea lui Messing în biroul lui Beria trecând de toate gărzile care-l identificaseră cu Stalin. Şi când Beria s-a trezit cu el în faţă s-a ridicat brusc în picioare şi a spus: „trăiască tovarasu’ Stalin!”.

Păi a reuşit cumva dl.Aliodor, psihoterapeutul de servici, să ne sugestioneze într-un asemenea fel încât să-l vedem pe dl. Băsescu altfel decât este domnia sa? Să îl zărim ca pe un Făt Frumos din Lacrimă? Totul se aseamănă cu nuvela celebră a lui Tolstoi, unde dracul a intrat într-un sat pentru a-şi găsi prozeliţi doar că, la finalul zilei, ajunsese să se dea cu capul de un pom la marginea drumului. Nu-şi închipuia că oamenii puteau fi într-atât de proşti încât  să nu-i înţeleagă mesajul şi mai ales să nu creadă în ceea ce văd.

Nu neg existenta unor forţe paranormale şi în spectrul politicii româneşti. Dar aceasta „flacără violet” este o exagerare vădită, care vrea să distragă atenţia de la două cauze principale, care au dus la aceste rezultate: slaba campanie a cuplului Antonescu-Geoană, prestaţia lamentabilă a lui Geoană în confruntarea cu Băsescu, gafa enormă cu vizitarea lui Vântu şi mai ales neregulile de la votarea din străinătate. Prin această absolutizare a paranormalului se încearcă o scuză pentru prestaţia jalnică a celor doi.