Peisaj de iarna

Reabilitarea termica a blocurilor incepe sa ia amploare in Bucuresti. In special prin intermediul finantarilor exterioare,orice imobil se poate bucura de un grad sporit de confort.

Ceea ce frapeaza in acest process este,insa, rezultatul vizibil, care modifica imaginea orasului.  Bineinteles, se poate vorbi si de un anumit tip de peisaj cu care ne-am obisnuit si care acum sufera modificari; dar nu este vorba numai de modificare in sine,ci de amploarea ei. Culorile aparute pe fatade – si aprobate de Primarie – sunt un element in plus al periferizarii care inainteaza catre centru.

In mod firesc, atunci cand apare aceasta modificare in peisaj intr-unul dintre cartierele bucurestene, in mod singular, nu exista voci care sa se opuna.Totusi, atunci cand ia amploare si se manifesta la scara mare in centrul capitalei – vezi Calea Mosilor – , este ca o palma,ca o trezire la realitatea nu portocalie, ci din ce in ce mai gri. Este triumful unei societati care a abandonat si dreptul la imagine, la reprezentare, si care nu mai incearca sa disimuleze lupta pentru supravietuire. Pentru majoritatea dintre noi este un element in plus al poluarii vizuale caruia trebuie sa ii facem fata, sa il ignoram, pentru ca nu vrem sa ne obisnuim cu el. Pentru oras este o degradare in plus, un element pe care trebuie sa si-l insuseasca,voit sau nu, si care va schimba modul in care este perceput. Din pacate, reabilitarea termica nu este si o reabilitare a imaginii, ci dimpotriva.