Arta in spatiul urban

In spatiul public exista elemente care ne atrag atentia, si elemente obisnuite,banale, dar care contribuie la functionarea spatiului. Elementele care se evidentiaza sunt cele care confera sens spatiului respectiv; au o semnificatie pe care, in general, nu cautam sa o intelegem. 

Arta din spatiile publice se poate lasa mai greu sau mai usor de inteles; evident, dimensiunea ludica o face si mai accesibila.Aceste evenimente, uneori accidentale, mereu purtatoare de mesaje, aduc o noua perceptie asupra locului, il asociaza unui tip diferit de imagine – imaginea dinamica. Pornind de la ideea unui singur obiect,si ajungand la expozitii in aer liber, se doreste marcarea si indreptarea atentiei asupra anumitor spatii, de cele mai multe ori slab utilizate. 

  

Succesul spatiilor cu acest tip de interventii se datoreaza usurintei cu care mesajul este transmis;  chiar si in piete,scuaruri,parcuri, oamenii sunt grabiti si nu isi rezerva timpul intelegerii parcursurilor strabatute, si in timp banalizate. Aceste manifestari ale artei in aer liber tin cont de ritmul diferit al acestui spatiu fata de cel muzeal, si se adapteaza lui, atat prin amploarea operei, dar si prin viteza de transmitere a informatiei. Uneori, sunt modalitati de a exagera realitatea pentru a obtine reactii din partea publicului, alteori intervin asupra mentalitatii pentru a-i oferi posibilitati alternative de intelegere a orasului.

      

Surse imagini:
 www.panoramio.com/ photo/14350778
http://www.travelbeat.net/sidetrips/archives/2008/02/post-1.html
http://www.tomostudio.com/