Firesc…

De fapt, reusesc sa se impuna,cu adevarat, cele care a caror dezvoltare este fireasca,se bazeaza pe si isi asuma istoria.Nu orice oras poate fi Venetia,asa cum nu orice oras poate fi New York( si ma refer aici strict la dezvoltarea urbana).

Spatiile urbane reusite, care functioneaza cu adevarat si care sunt proiectate pentru oameni, sunt cele in care nu numai ca te simti bine, dar  te obisnuiesti imediat cu ele, te atasezi de ele intr-un timp scurt, si ti se par firesti. Atat de firesti incat atunci cand nu mai ai acces la ele ti se pare anormal, ca si cum ti s-ar refuza libertatea, dar nu o libertate de a face orice, ci libertatea de a te comporta firesc. In asemenea spatii totul se inlantuieste, de descopera treptat si natural, se gasesc raspunsuri  si noi intelesuri; in schimb, nu se pun direct intrebari de ordin functional si esthetic, pentru a forta aproprierea spatiului.

Barri Gotic, Barcelona           Parc Guell,Barcelona

Barri Gotic, Barcelona                                        Parc Guell, Barcelona

Intelegerea oamenilor, crearea  proiectelor in empatie cu ei, si urmand totodata si linia directoare, principiul care se vrea a fi exprimat prin creatie, accesul la spiritualitate, il ajuta pe autor sa creeze proiecte care depasesc nivelul de a fi “interesante” , si ajung  sa fie apropriate, insusite.  Asa cum un prieten nu este numai o persoana intersanta, este persoana in care gasesti intelegere si sustinere, spatiile publice urbane nu trebuie sa fie numai cele care creeaza o legatura facila dar impersonala intre elementele construite, ci cele care te ajuta sa intelegi mai bine orasul.

Piata in Barri Gotic, BarcelonaPiata in Barri Gotic,Barcelona

Piata in Barri Gotic,Barcelona                                         Piata in Barri Gotic,Barcelona

Surse fotografii:                                                             Passeo de Gracia

http:// members. virtualtourist.com/m/4dc84/430de/

http://www. whatbarcelona.com/phototour/ park-guell.html

http://www. panoramio.com/photo/325099

http:// www. barcelona-tourist-guide.com/ en/albums-en/

barri-gotic/pages/barri-gotic-01_jpg.html

                                                                               Passeo de Gracia, Barcelona