Mărgeluşa comasării

Când spaniolii lui Fancisco Pizarro au debarcat cu arme şi bagaje în Imperiul Incaş au oferit naivilor de acolo mărgeluşe de sticlă şi oglinjoare contra aur şi pietre preţioase. Incaşii „cumpărau” pe rupte mărgeluşe de sticlă şi oglinjoare – obiecte pe care le vedeau pentru prima oară – lăsându-se deposedaţi   de bunuri de valoare. Această naivitate o putem pune pe decalajul de civilizaţie şi mai ales de distanţa cronologică a celor două popoare.

margelusa comasarii

Dar românii totuşi, au trăit – şi continuă să trăiască, pe acelaşi continent şi în aceeaşi civilizaţie, care l-a dat lumii pe conchistadorul spaniol amintit. Şi cu toate acestea, românii  se amăgesc cu mărgeluşele oferite de dl.Pogea! Mărgeluşa concediului fără plată este oferită contra unei înmormântări ascunse şi amânate. Cum poate accepta mass media acest decalaj dintre discursul oficial anunţând pedeapsa colectivă, ca răsplată pentru iresponsabilitatea continua a politicienilor? Cum poate înghiţi această mărgeluşă ieftină ca plată pentru atâţia ani de minciună? După alegerile prezidenţiale vor fi cu siguranţă disponibilizări masive din rândurile bugetarilor. Un calcul simplu însă demonstrează analiştilor de la Cotroceni că 150 000 de proaspeţi şomeri ar însemna, cu familiile lor, aproape 500 000 de votanţi pierduţi. Atunci se oferă mărgeluşa incaşă. Ieftină şi la îndemână. Nu mai comasăm, nu mai dăm afară. Rezolvăm problema cu 10 zile fără plată. Este ca şi cum ţi s-ar viola domiciliul iar statul ţi-ar lua telefonul mobil iar tu, plătitorul de taxe, te-ai bucura că nu îţi ia şi televizorul.

Este o minciună pentru naivi-proşti, pentru masa de manevră aculturalizată, uşor idioată. „Băieţii deştepţi” au nevoie de alegeri liniştite şi previzibile. După ce va fi ocupat scaunul de la Cotroceni, deja numai contează. Conchistadorul şef îşi va retrage mărgeluşa de sticlă şi îşi va aduce hoardele de lăncieri şi spadasini. Aşa au păţit şi incaşii. Au luat la mărgeluşe până când spaniolii au epuizat stocul căci totuşi, Spania era departe! Şi când stocul a fost epuizat, restul aurului şi al pietrelor preţioase, a fost luat cu forţa!

Acesta va fi şi destinul naivilor de români. Cât de curând, începând chiar cu luna ianuarie, îşi vor pierde cu repeziciune locurile de muncă dar, puterea lor în imediat va fi nulă. Căci singura lor putere în imediat este votul! Iar băieţii deştepţi”   au nevoie acum de votul nostru! De aceea mărgeluşa comasării este de fapt o înmormântare amânată! Ne este amânat destinul de popor incaş!