Scara principală a unui bloc din anii ’30 de pe str. Romulus, în fostul cartier evreiesc al Bucureștiului
–
Arhitectura anilor 1930 în București a fost pur razzle dazzle și tot ce jazz, mai ales în departamentul de artă déco stil. Îmi place oricând o scară în spirală, dar aceasta este clar una remarcabilă. Geometria este nebunească și îmi place cum lumina slabă face totul mai cinematografic într-o clădire rezidențială dintr-o epocă apusă din Cartierul Evreiesc. Eleganță prin geometrie inteligentă și simplitate? Da, vă rog
Mai multe pe instagram.com/raidenbucharest
Eleganța prin simplitate era un principiu esențial al curentului modernist interbelic la noi, în acest caz cu tente art déco. Caz concret: scara în spirală a unui bloc de pe str. Romulus, în fostul cartier evreiesc bucureștean, se menține impecabil la 90+ ani de la finalizarea construcției. De la formă la materialele folosite, balustrada metalică și până la pardoseala parterului, totul arată foarte plăcut. Estetica de acest fel venea în contrast absolut cu cea a epocii anterioare din „Micul Paris”, cu interioare încărcate și ornamentație excesivă a clădirilor.
Din păcate, modernismul art déco interbelic e aproape ignorat total de generațiile prezentului, iar filosofia simplă, elegantă și funcțională a construcțiilor din acea epocă apusă s-a dus și ea. Acum, în loc de less is more avem more is more. Gimme more, cum zicea Britney.