Dacă ai vizitat vreodată Casa Republicii/Poporului (sediul Parlamentului), poate ai văzut pe pardoselile de marmură ornamentul ăsta.
Casa Poporului e plină de simboluri, dar ăsta-i special pentru că reprezintă de fapt un plan simplificat al clădirii, un fel de hartă stilizată. Palatul e văzut de sus și se disting principalele elemente: cele 4 turnuri (câte unul în fiecare colț: NE, NV, SE și SV), cele 2 axe/coridoare/galerii principale (N-S, E-V) dar și curțile interioare/de lumină. Ca estetică, elementele astea frizează stilul neoromânesc, deja expirat de 40 ani în anii ’80.
Turul oficial al Casei Poporului se axează masiv pe informații cantitative (tone de marmură/cristal, metri pătrați de covor etc.) și ignoră aproape total istoria reală a clădirii, cum a apărut ea, etapele realizării și ce era acolo înainte – cartierele Uranus, Izvor, Antim și parțial Rahova. Discursul oficial al ghizilor sare cu grație peste ceva ce e deja megacunoscut: pentru palatul ăsta s-a demolat 1/5 din Bucureștiul vechi între 1980-1984.