Incursiune în cartierul Pantelimon (VI)

Restaurantul Pantelimon

În precedentul articol am ajuns cu reconstituirea caselor demolate la strada Leului (Petrescu 4). Acum vă prezint imobilele din următorul interval, până la strada Elefantului. Desenele le-am realizat cu ajutorul unui fost locuitor al cartierului.

Prima clădire după strada Leului era restaurantul Pantelimon, care se chema „La greci” în perioada interbelică. Era foarte apreciat de localnici datorită atmosferei prietenoase din interior.

Acolo trăgeau și țăranii din județul Ialomița care veneau cu marfă la Piața Obor. Se serveau ciorbe (de burtă, de perișoare), fripturi, sarmale, mămăliguță cu brânză. Un meniu era 6,15 lei (în perioada 1962-64). Acolo era și o orchestră de muzicanți la acordeon, la vioară și la țambal (Ionică Minune, Florică Nămol, Toni Iordache). În spate exista și o terasă cu 3-4 mese. Programul era de la 9-22.

După restaurant, în dreapta, urma casa Doamnei cu cățelul. Doamna avea un cățel negru fără un picior, tăiat de tramvai. Pe femeie o chema Doina și lucra la școala de nevăzători din Vatra Luminoasă. Era chiriașă iar pe proprietăreasă o chema Maria. În curte erau flori, corcoduși și pruni, iar în spate avea un rând de vie.

Următoarea casă era un atelier de croitorie „La nea Nicu” care confecționa numai haine bărbătești. Lucra împreună cu familia iar un costum făcut acolo costa 60 de lei (la magazin era 200 de lei). Mai lucra și pantaloni, veste și făcea reparații ale hainelor vechi. În curte avea caiși, corcoduși și pruni.

În dreapta atelierului exista un magazin de pâine care se chema „La Aurică”. Acolo se vindeau franzele cu 2,10 lei, pâine neagră cu 2 lei, intermediară cu 3,15 lei, pâine cu cartofi (3,60 lei), chifle cu 50 de bani și cornuri cu 35 de bani. Uneori vindea și pe datorie oamenilor sărmani, fără să-i noteze undeva. Magazinul deschidea la ora 7 și închidea la 17 iar duminica avea de la 7-12. Pâinea se vindea și la jumătăți și chiar la sferturi.