O nouă apariție editorială despre București – Orașul neterminat

A apărut un nou volum dedicat Bucureștiului, intitulat „Orașul neterminat”, semnat de Cezar Petre Buiumaci și publicat de Editura „Cetatea de Scaun” din Târgoviște.

Pornind de la situația României la finele războiului și accederea la putere a partidului comunist, urmată punerea în aplicare a politicilor economice, confiscarea proprietăților și a mijloacelor de realizare a veniturilor, industrializarea forțată și urbanizarea accelerată, volumul aduce în prim plan transformarea Bucurestului în perioada în care în România la conducere s-a aflat regimul comunist. Aspecte legate de comunizarea spațiului public, de reorganizare administrativă și redenumire în cheie comunistă, apoi de expansiunea teritorială și construirea noului oraș, urmată de politicile culturale pe care le-a cunoscut Bucureștiul. Cutremurul, Metroul, Casa Republicii cu Centrul Civic de dimensiunea unui oraș și amenajarea râului Dâmbovița sunt temele expuse în acest volum.

Orașul neterminat este cercetarea prin care am încercat să înțeleg transformarea acestui oraș în vremea comunismului, cum a evoluat și care au fost pivoții în jurul cărora s-a petrecut acest lucru. Am pornit de la situația politică postbelică și am continuat cu politicile economice și administrative din deceniul al cincilea al secolului trecut. Afluxul de populație datorat politicii de industrializare forțată a creat probleme de cazare, transport și aprovizionare, pe care regimul comunist a încercat să le rezolve prin declanșarea unui amplu proces de construcție de locuințe care a dus la apariția unor mari ansambluri în zonele periferice ale capitalei, care au căpătat în final dimensiunea unor orașe. Dar regimul comunist s-a preocupat pe lângă aspectele politico-economice și de aspectele vieții socio-culturale prin intervenții radicale în discursul istoriografic, care a afectat structural zone precum monumentele de for public sau muzeele, alături de cinematografie, teatru, muzică sau literatură. În cea de-a doua perioadă a regimului comunist au fost abordate proiecte de mare anvergură menite să schimbe total aspectul Bucureștilor prin construirea metroului, construirea Casei Republicii și a ceea a fost numit Centrul Civic sau sistematizarea Dâmboviței. Aceste aspecte vi le spun atenție prin această apartitie editorială. Vă aștept la lansarea care va avea loc vineri, 6 decembrie 2024, ora 17:00, la Târgul de carte „Gaudeamus” –  Cezar Petre Buiumaci.Alături de autor vor fi Cătălin D. Constantin, conferenţiar universitar dr. la Facultatea de Litere a Universității din București, Adrian Crăciunescu,conferenţiar universitar dr. arhitect la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Liviu Tofan – jurnalist.