Vestigii ale vremurilor apuse pe o clădirea-monument

[STEMA BUCUREȘTIULUI] Vestigii ale vremurilor apuse pe clădirea-monument a Facultății de Medicină Veterinară de pe Splaiul Independenței: probabil ultimul suport metalic original de felinar montat pe clădiri din epoca lui Carol I supraviețuiește, uitat și ignorat, parte a MicroBucureștiului.

CONTEXT. Palatul Facultății de Medicină Veterinară, construcție monumentală în stil neoclasic francez, e finalizat în 1897, în plin avânt al modernizării învățământului de stat, dar, relevant pentru postare, al electrificării capitalei. Primăria Comunei Bucuresci (Primăria Generală) montează felinare în ritm accelerat în acei ani. Modelul din poză e gândit să fie atașat direct pe fațadele clădirilor, mai ales ale instituțiilor publice.

FELINARUL. Suportul metalic al felinarului include o reprezentare a scutului (stemei) Bucureștiului din acea perioadă. Stema capitalei Vechiului Regat îl reprezintă pe Sf. Dumitru pe un scut timbrat de o coroană murală, cu creneluri de cetate.

PREZENT. Pentru că nu e montat pe o fațadă la stradă, ci în curte și pentru că edificiul Facultății de Medicină Veterinară nu a suferit renovări/restaurări majore, suportul de stâlp metalic vechi de dinainte de 1900 e încă acolo. Are o valoare istorică foarte mare, pentru că administrația actuală a capitalei nu ar fi în stare să producă ceva așa calitativ și durabil, în era consumului accelerat și a mediocrității adulate. Detaliile de pe felinarul ăsta sunt estompate de straturile succesive de vopsea.

Fun fact: regimul Ceaușescu a încercat să emuleze/copieze felinarele de acest tip la final de anii ’60 și început de anii ’70, când a renovat și modificat substanțial două clădiri importante din centrul istoric: Hanul Manuc și Hanul cu Tei. Pe ambele, găsim și-n prezent replici comuniste ale felinarelor antebelice.

instagram.com/raidenbucharest