Perioada antebelică și perioada interbelică, deci primele 4 decenii ale secolului trecut, au marcat o dezvoltare puternică a societății românești. Au fost importate numeroase trenduri din statele mai dezvoltate din Europa și nu numai. Un mix cultural și social a determinat o ascensiune accelerată nu doar a economiei României, ci mai ales a urbanizării, în mod natural.
Oamenii soseau în București și alte centre urbane pentru a se bucura de oportunitățile moderne de dezvoltare socială. Orașele erau în plină transformare, vechiul și noul se împleteau adesea armonios, rezultând o strălucire aparte. De o statură specială s-a bucurat mai ales Bucureștiul, supranumit în această perioadă Micul Paris.
Modă, automobile, cosmetice, preparate culinare, spectacole – iată doar câteva dintre resursele importate în acei ani în România. În materie de obiceiuri sociale și tipuri de divertisment, țara noastră asimila puternic tendințele occidentale. Când la Lido, în centrul Bucureștiului, s-a deschis prima piscină publică, celebra piscină cu valuri marine, înalta societate din Capitală a fost inițial contrariată de posibilitatea de a se afișa aproape dezbrăcată. Însă, rapid, a preluat costumele de baie la modă în Europa și a introdus plaja la ștrand între variantele de divertisment în timpul liber.
Imaginea acelor vremuri – departe de a fi ideale, desigur, pentru populația săracă a României – este totuși caracterizată constant de o eleganță desăvârșită. Printre locațiile vieții sociale urbane moderne se făceau remarcate și cazinourile.

Acestea erau zone dedicate jocurilor de noroc, dar și altor tipuri de divertisment, cu muzică, dans și artă în centrul atenției. Jocurile la aparate, acum celebre, nici nu existau în acea perioadă. Ruleta, emblematicul joc de cazinou, atrăgea domnii eleganți să își încerce norocul.
Istoria și evoluția jocului de ruletă
Când vorbim despre istoria jocului de ruletă, ne referim implicit la o istorie a eleganței în jocurile de cazinou. Vedetă a cazinourilor din întreaga lume, ruleta se evidențiază invariabil prin strălucirea sa aparte. Astăzi, experiențele la ruletă nu mai sunt condiționate de un cod vestimentar atât de strict. Ba chiar există varianta de ruletă online, unde ținuta poate fi cu totul casual, spre deosebire de cea recomandată în cazinourile terestre.
Istoria ruletei începe în Franța, în secolul al XVII-lea. Din acest motiv, ruleta clasică, cea europeană, este cunoscută drept ruletă franceză. Inventatorul ruletei este considerat a fi matematicianul și omul de știință Blaise Pascal. Acesta nu a avut în intenție de fapt să se dedice zonei de divertisment, ci a căutat să proiecteze un dispozitiv perpetuum mobile. Rezultatul muncii sale a constat în roata cu mecanism aleatoriu, o formă incipientă a roții de ruletă din prezent.
Etape spre popularizarea jocului de ruletă
Ruleta nu s-a bucurat de succes de la început. De altfel, cazinourile s-au dezvoltat oricum abia la final de secol XIX, început de secol XX. Jocurile de noroc cele mai populare erau cele de cărți. La Monte Carlo, iubitorii de gambling au descoperit însă și ruleta, jocul devenind rapid popular la nivel internațional. Europa a fost cucerită de ruletă, așa a devenit aceasta jocul emblematic al universului casino.

Frații Louis și François Blanc au conceput o schimbare semnificativă în ruletă: introducerea unui 00 pe roată, pe lângă 0-ul inițial. Astfel a apărut ruleta americană, care a crescut avantajul casei – organizatorul de jocuri de noroc, cazinoul care găzduiește ruleta. Migrația puternică din Europa spre Statele Unite ale Americii a declanșat o nouă etapă majoră în dezvoltarea jocurilor de noroc. Americanii au devenit mari fani ai jocurilor de cazinou, inclusiv pentru distracția la ruletă.
În prezent, cazinourile online propun mai multe tipuri de jocuri roulette cu dealer live, făcând posibile experiențe intense de profil, fără a mai depinde de proximitatea față de clienți. Acțiunea la mesele de ruletă cu dealeri live are loc în direct, fiind transmisă prin streaming, iar interacțiunea cu dealerul și între jucători este posibilă prin chat.
Sursa foto: canva.com
Articol Sponsorizat