Incursiune în cartierul Pantelimon (IV)

Tutungeria de pe șoseaua Pantelimon nr. 173

Voi continua cu prezentarea unor case dispărute din cartierul Pantelimon. Conform hărții din 1969, între intrarea Lupului și strada Vulpii se afla strada Ursului. Însă localnicul care mi-a furnizat aceste date n-a putut să mi-o localizeze precis, de parcă nici n-ar fi existat. Am auzit și opinia că intrarea Lupului ar fi dispărut la un moment dat, fiind înlocuită cu cea a Ursului. Rămâne de lămurit această problemă cu ajutorul cititorilor noștri.

Așadar, după casa lui nea Ion în care funcționa un darac (un atelier de prelucrare a lânii) urma spre dreapta o altă casă în care se găsea un magazin de brânzeturi și lactate. Iată schița:

Magazinul de brânzeturi și lactate de pe șoseaua Pantelimon (schiță)

În acest magazin lucrau mai multe femei ca vânzătoare, iar șef era nea Iordan. Aici se vindeau diverse sortimente: brânză de oi cu 7 lei kilogramul, brânză de vaci – 5 lei/kg, unt cu 2 lei pachetul, lapte cu 2,10 lei litrul, iaurt cu 0,65 lei borcanul. Cașcavalul avea prețuri între 8,40 și 12 lei/kg. Imaginea color este următoarea:

Magazinul de brânzeturi și lactate de pe șoseaua Pantelimon (imagine completă)

După magazinul de lactate urma o tutungerie, administrată de o femeie poreclită Suroaica, văduvă de veteran de război:

Tutungeria „La Suroaica” de pe șoseaua Pantelimon (schiță)

Se găseau de vânzare acolo țigări Carpați cu 2,50 lei pachetul, Mărășești cu 2 lei și Naționale cu 1,15 lei (toate erau fără filtru, produse la fabrica din Sfântu Gheorghe). Aceste prețuri, ca și cele anterioare, erau valabile în anul 1962. Iată și imaginea color:

Tutungeria „La Suroaica” de pe șoseaua Pantelimon (imagine completă)

În prăvălie se mai vindeau ziare, chibrituri iar după 1960 – timbre fiscale, bilete de loto și lozuri în plic.

Clădirea tutungeriei era lipită de cea a unei librării despre care am scris în urmă cu 4 ani (librăria nr. 33 numită și Librăria Noastră), aflată pe colțul cu strada Vulpii:

Librăria Noastră de pe șos. Pantelimon nr. 175 (reconstituire)

Acum vă pot oferi mai multe date privind activitatea care se desfășura acolo. Se vindeau tafeturi cu 3 lei bucata (un fel de coli groase de diferite culori pe care oamenii le lipeau pe uși sau pe geamuri). Se vindeau de asemenea coli de scris cu 5 bani bucata, timbre poștale de la 65 de bani în sus, cărți, caiete, penare, ghiozdane, călimări cu cerneală la prețul de 2,15 lei, tocuri cu 90 de bani, penițe cu 10 bani, gume sau radiere, cretă, numărători cu bile la 12 lei bucata.

Programul librăriei era zilnic de la 9 la 18 iar sâmbăta și duminica de la 9 la 12.