În centrul istoric al Bucureștiului, există cel puțin 3 clădiri de care se leagă numele lui Eminescu cât a stat în capitală

[EMINESCU] 15 ianuarie e cu osanalele expirate, cu iz ceaușist, ridicate poetului Mihai Eminescu în fiecare an la marcarea nașterii sale, în 1850. Politicieni, instituții, culte și oricine se simte inspirat, umblă cu Eminescu-n gură sau în postări pe social media și senzația e de la greață la dezgust. Nimic concret pentru a păstra memoria „poetului nepereche” și nu, nu e vorba despre statui. Hai să abordăm diferit.

În centrul istoric al Bucureștiului, există cel puțin 3 clădiri de care se leagă numele lui Eminescu cât a stat în capitală și a fost, din 1877, redactor la ziarul Timpul, oficiosul Partidului Conservator. Toate 3 arată jalnic, uite-le în colajul ăsta:

• stânga-sus: casă pe str. Covaci, Restaurantul Iordache Ionescu în vremea lui Eminescu. Fondat în 1857-1859 de George Ionescu, localul e administrat de nepotul său, Iordache Ionescu, din 1880. Cel mai probabil, I. L. Caragiale cu anturajele sale, din care făceau parte Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea etc., a petrecut și aici, că Eminescu lucra pe diagonală, într-o clădire care adăpostea redacția ziarului Timpul. Nimic nu amintește concret de legendarul restaurant din antebelic și interbelic, imobilul are etajul abandonat, deși mare parte a decorațiunilor în stil eclectic francez ale fațadei se menține.

Fostul Restaurant Iordache Ionescu, str. Covaci, 15.01.2024

📸instagram.com/raidenbucharest

• stânga-jos: Palatul Dacia, pe Calea Victoriei colț cu str. Lipscani, sediu al redacției Timpul în vremea lui Eminescu. Clădire masivă din 1874 în stil neoclasic cu elemente renascentiste, pe când Calea Victoriei încă se numea Podul Mogoșoaiei, a avut funcțiune mixtă: rezidențială, birouri, comercială. Ziarul Timpul, unde Eminescu a fost redactor, și-a avut sediul la etajul 1, între 1877-1879. Doar o placă comemorativă și un medalion al poetului mai amintesc asta, dintre mesh-uri și firmele agresive ale localurilor de la parter. Clădirea e abandonată de prin 2016, degradată și, pentru ca fațada să nu se scurgă peste pietoni, a fost înfășurată acum câțiva ani și așa a rămas. Ditamai imobilul zace degeaba, pe strada principală a centrului istoric bucureștean.

Palatul Dacia, Calea Victoriei x str. Lipscani, 15.01.2024

📸instagram.com/raidenbucharest


Placa comemorativă și efigia de pe Palatul Dacia

📸 Agerpres

Palatul Dacia, înaintea acoperirii fațadei

Palatul Dacia, înaintea acoperirii fațadei

Aspectul inițial al Palatului Dacia, cu turnul de pe colț, prăbușit la cutremurul de pe 10.11.1940 și nerefăcut după (foto din interbelic)

• dreapta: imobil pe str. Covaci, fost sediu al redacției Timpul în vremea lui Eminescu. Casa cu prăvălie la parter și două etaje, construită după jumătatea secolului 19, nu mai păstrează fațada originală, cea de acum e din 1890-1900. Aici a fost al doilea sediu al redacției Timpul, între 1880-1881. Parterul e acum ocupat de un supermarket Mega Image, etajul 1 are termopane la ferestre dar nu pare locuit, iar etajul 2 e abandonat. Fun fact: placa comemorativă integrată nesimțit în brandingul Mega Image e o copie slabă a celei reale, crăpată și degradată, ascunsă sub materialele cu care a fost placat parterul. Bravo, tati, mare respekt pentru Eminescu.

Fosta redacție Timpul, str. Covaci, 15.01.2024

📸instagram.com/raidenbucharest

Placa comemorativă originală de pe sediul Timpul de pe str. Covaci, acoperită acum de brandingul Mega Image

Copia plăcii comemorative de pe sediul Timpul de pe str. Covaci, înglobată în brandingul Mega Image

Desigur, mai sunt și alte locuri prin București pe unde a locuit sau a trecut poetul. Primăria București, Ministerul Culturii și Academia Română nu fac nimic să se asigure că aceste clădiri sunt restaurate sau că sunt corect semnalizate. Fostul sediu Timpul de pe str. Covaci ar putea fi Muzeul Eminescu, de exemplu. Ceva care să culturalizeze localnicii și turiștii străini. Plictisitor, nu?

Ca idee, mulți lăudători de azi ai lui Eminescu nu s-ar regăsi în viziunea lui socială, politică și ideologică: conservatoare, susținea orânduirea socială din naștere, (te-ai născut sărac, mori sărac), naționalismul xenofob, antisemitismul și se opunea liberalismului burghez. E bine să privim marii oameni de cultură și dincolo de opera lor, să-i demitizăm și să nu-i privim ca pe metapersoane.

📸instagram.com/raidenbucharest