Memoria locurilor dispărute de pe fostul bulevard 1 Mai.

Încă un crâmpei din memoria locurilor dispărute de pe fostul bulevard 1 Mai.

Într-o poză din 1971 a lui Gjon Milli, se vede o mică porțiune din partea stângă a bd. 1 Mai (în prezent Ion Mihalache), după intersecția cu strada Arhitect Ion Mincu și în direcția Piața Victoriei, unde era un atelier de reparații încălțăminte.

Adresa atelierului era Bulevardul 1 Mai nr.52 și se găsea la începutul fundăturii Pictor Ștefan Popescu. (Pe această porțiune, erau trei asemenea fundături: Govora, Țambalului și Pictor (Ștefan) Popescu). Toate începeau din bdul. 1 Mai și aveau câteva zeci de metri lungime, până aproape de liceul cu profil real ”Dr. Petru Groza”, așa cum se numea liceul de informatică ”Tudor Vianu” de acum. De altfel, se observă în fotografie că la capătul străduței se zărește silueta masivă a liceului.

În dreapta, după atelierul de cizmărie era un teren de sport (al liceului?) de care îmi aduc vag aminte, mai ales că gardul acestuia era folosit pentru lipirea diverselor afișe în fața cărora mă opream să le buchisesc.

Peste nu mult timp de la data fotografiei – la sfârșitul anilor ’70 – clădirile ce erau pe această latură au fost demolate, iar pe locul lor sunt acum blocurile ce încep de la strada Arhitect Ion Mincu până la Banu Manta.

Curios este că frontul de blocuri a fost întrerupt prin păstrarea unei clădiri interbelice,cu două etaje, care se află între blocul de pe colțul Mincu X Mihalache (botezat după construire, blocul ”Materna”, datorită magazinului de la parter și primul etaj) și blocul de la nr. 52 (unde era atelierul). Probabil, considerentele pentru care această clădire a fost păstrată au fost puternice și convingătoare în acea epocă când cartiere întregi de clădiri mai arătoase ca aceasta erau rase de buldozere, în numele planului de ”sistematizare” comunistă.

Îi mulțumesc lui Gilly Graur că, prin ”ancheta detectivistică” de acum câțiva ani a contribuit la reîmprospătarea amintirilor pe care le aveam despre acest loc ce apare în această fotografie a lui Gjon Mili și care are doar data fără nici o altă explicație.

Cristian Bulfon