Ce stradă fascinantă era Sfinţii Apostoli

Sursa- Cartierul Uranus

Ce stradă fascinantă era aceasta, Sfinţii Apostoli, (re)descoperind-o în imagini vechi… Avea un traseu cât se poate de interesant, începea din strada Izvor, aproape de splai şi de podul Mihai Vodă, dispărut. Traversa de la nord la sud toată zona destructurată de noile bulevarde ale Centrului Civic, terminându-se în bd. G. Coșbuc (Regina Maria, azi).

Traseul sinuos al străzii oferea, la fiecare pas, frânturi de istorie a arhitecturii capitalei din ultimii 150 de ani.

Este greu de digerat faptul că aceste clădiri de la intersecţia cu strada Sapienţei nu mai există azi, în condiţiile în care poziţia lor nu deranja cu nimic noua ordine a oraşului, iar casele vecine acestora sunt şi azi în picioare.

Închipuiţi-vă câtă atenţie ar fi primit în prezent aceste două clădiri din partea pasionaţilor de fotografie şi explorări urbane…

Clădirea din planul al doilea (Sf. Apostoli nr. 11) era un reper al zonei, fiind grădiniţă de copii, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei. În acel imobil au mai avut sediile Oficiul de Stare Civilă Sector 5 (bănuim că pentru scurt timp) şi Serviciul de Pensii Sector 5. Fusese un reper şi din punct de vedere istoric, aici locuind, timp de 27 de ani, Dem I. Dobrescu, primar al Bucureştiului interbelic.

foto: Paul Filip

Din arhiva personală a echipei Cartierul Uranus