Hotel Concordia – cum arată curtea și spatele edificiului?

[CONCORDIA] Toată presa și influencerii culturali wannabe îți vor arăta poza-standard cu vechiul Hotel Concordia, din centrul istoric bucureștean, clădire extrem de relevantă în 1859, perioada Unirii Principatelor. Dar cum arată curtea și spatele edificiului? Uite aici o poză de sus, așa se vede dincolo de arcada prin care se face accesul.

De câțiva ani, edificiul de pe str. Smârdan e în renovare/restaurare/refuncționalizare care nu se mai termină. Pe autorizația de construire emisă de PMB în 2019, zicea că lucrările se vor termina în 2022.

În prezent, lucrările tot nu s-au încheiat și se poate observa o mansardare a clădirii. Proprietarii actuali au cerut o prelungire cu doi ani a autorizației de construcție, până în 2024.

Poza clasică, frontală, a fațadei Hotelului Concordia, 24.01.2024

📸instagram.com/raidenbucharest

Hai să punctăm esențialul:

1. La Concordia, au avut loc aranjamente politice așa cum au loc în prezent la anumite vile din Primăverii, de exemplu. În noaptea de 23 ianuarie 1859, până în dimineața lui 24 ianuarie, unioniștii – Partida Națională – au hotărat, după lungi dezbateri, susținerea lui Alexandru Ioan Cuza. Liberalii lui I. C. Brătianu și C. A. Rosetti s-au impus. Pe 24 ianuarie, Adunarea Electivă din dealul Mitropoliei (azi Patriarhiei) a validat susținerea și l-a ales pe Cuza domnitor al Munteniei, înfăptuind de facto unirea cu Moldova, unde Cuza fusese ales pe 5 ianuarie. La București, lucrările s-au desfășurat sub presiunea străzii (vreo 30.000 de oameni mobilizați de unioniști).

2. Primăria București a refuzat să își exercite dreptul de preempțiune în cadrul procesului de retrocedare în 2003 (salut, Băsescu) și de vânzare, de două ori, ultima oară în 2018 (salut, Firea). A ales asta în mod voluntar, explicit și repetat. După ce s-au luptat cu aparatul birocratic, în 2020, actualii proprietari au demarat lucrările de readucere a clădirii la funcțiunea de hotel, cu un nume inutil de pompos: Grand Hotel Concordia Bucharest 1852.

3. PMB a ratat ocazia să deschidă un centru cultural real atât de necesar în perimetrul zonei-pilot a centrului istoric bucureștean, prin refuzul de a prelua fostul Hotel Concordia. Până la urmă, de ce să urmărească PMB interesul cetățenilor? De ce să amenajeze PMB la Concordia Muzeul Unirii Principatelor, care să documenteze tot ce s-a întâmplat la alegerea și în domnia lui Cuza (1859-1866)? Nu e rău nici că redevine hotel clădirea, însă măcar într-un spațiu la parter să se amenajeze ceva cultural. Nu se va întâmpla, evident.

Hotelul Concordia, vedere din perspectivă, str. Smârdan, 24.01.2024. Se observă mansardarea.

📸instagram.com/raidenbucharest

Cazul Concordia arată disprețul administrației locale față de istorie și față de un imobil important, pe care l-a lăsat ani și ani să se degradeze, apoi n-a vrut să-l preia, cuplat perfect cu indiferența și lipsa de cunoaștere a cetățenilor. Niciun fost sau actual primar al Bucureștiului nu e întrebat de presă de eșecul de la Concordia.

📸instagram.com/raidenbucharest