Zăpezile de altădată, nămeții copilăriei multora, pozați aici în anii ’80, în Cartierul Evreiesc al Bucureștiului! Aproape am uitat cum erau iernile în deceniile trecute, dar avem suficiente documente fotografice să ne reamintească, precum această fotografie superbă din Piața Sfântul Ștefan, definită de părculețul din mijlocul străzii cu același nume. Strada a preluat denumirea bisericii omonime de pe Calea Călărașilor. Direcția surprinsă în poză este dinspre Calea Călărașilor înspre bulevardul Pache Protopopescu.
Arhitectura clădirilor este cea obișnuită pentru zonele rezidențiale vechi: casele mici, cu un singur nivel, din secolul al XIX-lea, alternează cu bloculețele ridicate în perioada interbelică. Este șocant cât de puțin trafic era în acea perioadă, vedem două Dacii în imagine, una parcată și una pe carosabil. Acesta păstra încă pavajul original cu piatră cubică durabilă, din vremea Regelui Carol I. Această piatră cubică a fost înlocuită după anul 2000 cu asfalt.
Cel mai interesant element din poza aceasta inedită îl reprezintă „munții” de lăzi din fața Alimentarei de la parterul blocului din dreapta. Probabil era zi de aprovizionare, deși anii ’80 au reprezentat un deceniu nefast pentru mare parte a populației României. În orice caz, acest cadru transmite liniște și parcă poți auzi zăpada scârțâind sub picioare în timp ce mergi la pas pe str. Sfântul Ștefan!
foto: Cineclic
Radu Tutu