Statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român

Statuia poetului Mihai Eminescu (1850-1889) aflată în grădina din faţa Ateneului Român, pe Calea Victoriei, a fost realizată din bronz, de sculptorul Gheorghe D. Anghel (1904-1966), în 1965.  

În perioada interbelică, în grădina Ateneului erau mai multe statui, ale unor cunoscuţi oameni politici, de cultură sau artişti români, precum Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Ienăchiţă Văcărescu, Constantin Esarcu, C.A. Rosetti ş.a. Din păcate, aceste statui au fost distruse în anii regimului comunist, indică site-ul https://fundatiaenescu.ro. După înlăturarea statuilor, aici a fost amplasată una singură, denumită „Alergătorii”, executată de sculptorul Alfred Boucher. 

Sculptorul Gheorghe D. Anghel a frecventat Academia de arte frumoase din Bucureşti (1923-1924), unde preda Dimitrie Paciurea, apoi, între 1924-1937 a studiat şi a lucrat în Franţa, formându-se în contactul direct cu marea artă a muzeelor şi arhitecturii. La Paris l-a cunoscut pe Constantin Brâncuşi. „Cu mici excepţii, printre care bustul lui George Enescu (de la Ateneu), el nu ciopleşte în piatră, nici nu sculptează în lemn. Bronzier de vocaţie, Gheorghe Anghel este un modelator desăvârşit (…) Ceea ce îl interesează, în primul rând, este expresia lăuntrică a modelelor, permanenţa spirituală a personalităţii lor, manifestată în simbolismul necăutat al gesturilor şi atitudinilor. Personajele, indiferent dacă este vorba de mari figuri din panteonul culturii şi istoriei naţionale, simple portrete, nuduri sau compoziţii pe tema maternităţii, par surprinse în momentul arhetipal al existenţei lor”, se arată în „Dicţionarul artiştilor români contemporani”, autor Octavian Barbosa (Editura Meridiane, Bucureşti, 1976).   

Statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului este şi ultima lucrare a lui Gheorghe Anghel, care a murit la scurtă vreme după realizarea acesteia, în 1966. 

În fiecare an, la 15 ianuarie, ziua naşterii marelui poet, la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român au loc ceremonii de comemorare, dar şi de celebrare a Zilei Culturii Naţionale, care este marcată la aceeaşi dată. AGERPRES